Γρήγορη μετάβαση

Στο ΕΣΠΑ το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με 3,4 εκατ. ευρώ

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: www.eleftheria.gr

«ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ένα πολύτιμο βήμα στις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό, αποτέλεσε χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού να εντάξει στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τη χρηματοδότηση του έργου.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Αγοραστός κάνοντας αποδεκτή την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας» με προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας επί της ουσίας την έναρξη εργασιών που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, ελλείψει χρηματοδότησης.

Πρόκειται για την πέμπτη φάση του έργου που θα χρηματοδοτηθεί με τέτοιο ποσό καθιστώντας το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας λειτουργικό έως το πρώτο διάζωμα, με φορείς υλοποίησης του έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερ. Ελλάδας.

Με τον κ. Αγοραστό να σημειώνει στην «Ε» πως πρόκειται για «μεγάλη ημέρα για τον Πολιτισμό και για τη Λάρισα» σημειώνοντας την αισιοδοξία του «να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου και το Θέατρό μας να αποδοθεί στην Τέχνη και την κοινωνία».

Με την υλοποίηση του έργου, όπως σημειώνεται στη σκοπιμότητα, «θα επιτευχθεί η περαιτέρω αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του αρχαίου θεάτρου, εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλίας και πόλου έλξης επισκεπτών, θα επιτευχθεί αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, με την προσθήκη ενός αποκαταστημένου σημαντικότατου μνημείου της, καθώς και περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουριστικού ρεύματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Επίσης το έργο, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην «ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και διατήρηση του μνημείου ως τουριστικού προορισμού στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό με την πρόσβασή του στο κυρίως θέατρο.

Βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αύξηση θέσεων εργασίας τόσο στο έργο, όσο και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του μνημείου».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σκοπός του έργου «είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του κυρίως θεάτρου. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή των κάτω σειρών με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από λιθοδομή. Επίσης με την επανατοποθέτηση στην περιοχή επέμβασης εδωλίων στην αρχική τους θέση, εδωλίων σε ομόλογες θέσεις καθώς και με την τοποθέτηση νέων μαρμάρινων εδωλίων αίρεται η επικινδυνότητα στην περιοχή αυτή του κοίλου λόγω της πλήρους κάλυψης των ασυνεχειών που παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά μέλη. Με τις παρεμβάσεις αυτές είναι δυνατή η ασφαλής πρόσβαση και διακίνηση θεατών στο χώρο αυτό».

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν εργασίες, όπως μεταξύ άλλων, οι «εργασίες αντιστήριξης του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή. Θα κατασκευαστεί τοίχος από αργολιθοδομή συνολικού μήκους 61μ. για αντιστήριξη στον πόδα του κυρίως θεάτρου καθώς και αποστράγγιση των ομβρίων. Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει αποξήλωση των υπαρχόντων ορθίων εδωλίων και αφού αυτά συντηρηθούν θα επανατοποθετηθούν.

Εργασίες επανατοποθέτησης εδωλίων στην αρχική τους θέση στον χώρο του κυρίως θεάτρου (σύνολο 30). Στο πλαίσιο των εργασιών επανατοποθέτησης θα προηγηθεί εξομάλυνση των υποβάθρων των εδωλίων καθώς και η συντήρηση των ταυτισμένων εδωλίων.

Εργασίες επανατοποθέτησης εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στον χώρο του κυρίως θεάτρου (σύνολο 205). Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στον χώρο του κυρίως θεάτρου (περιλαμβάνεται η προμήθεια, η μεταφορά του νέου μαρμάρου, η σάρωση με laser και η επεξεργασία στον παντογράφο (σύνολο 240). Θα τοποθετηθούν 240 νέα εδώλια από παρόμοιο σε φυσικές και μηχανικές ιδιότητες μάρμαρο για τη συμπλήρωση των κενών μεταξύ των αρχαίων εδωλίων του Αρχαίου Θεάτρου». Να σημειωθεί τέλος θα επικαιροποιηθεί η μελέτης πρόσβασης κοινού και ΑμεΑ. στο Αρχαίο Θέατρο από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου.

«ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ»

Με αφορμή την εξέλιξη ο κ. Αγοραστός δήλωσε στην Ε» πως «πρόκειται για μεγάλη ημέρα για τον Πολιτισμό και για τη Λάρισα». Προσθέτοντας πως με στρατηγικό σχεδιασμό για τον Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούμε το έργο για να καταστήσουμε λειτουργικό το Αρχαίο Θέατρο έως το πρώτο διάζωμα. Αισιοδοξώ να κινηθούν γρήγορα πλέον οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση του έργου και το Θέατρό μας να αποδοθεί στην Τέχνη και την κοινωνία» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.