Γρήγορη μετάβαση

Συζήτηση με θέμα «Πολιτιστικές Διαδρομές»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσει το σωματείο Διάζωμα με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2015 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» συζήτηση με θέμα: «Πολιτιστικές Διαδρομές».

DTM_1197_01

Οι ομιλητές της συζήτησης ήταν οι κ.κ.:

  • Ιωάννης Ζηρίνης, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος/μηχανικός, εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων,
  • Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός και εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού,
  • Στράτος Ιωάννου, πολιτικός-μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου «Πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές, αξιοποιώντας ο καθένας την ιδιότητά του και κατ’ επέκταση τις διαφορετικές εμπειρίες του, επιχείρησαν να ξεδιπλώσουν το νήμα των «Πολιτιστικών Διαδρομών», ενός σύνθετου και φιλόδοξου προγράμματος, το οποίο προωθείται το τελευταίο διάστημα από το «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε απόλυτη πάντοτε συνέργεια με τους αρμόδιους φορείς.  Ακολούθησε διάλογος με μεγάλο αριθμό πολιτών και φορέων.

Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο και έχει ως στόχο να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής (κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά). Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και ενεργοποιεί τους  πολίτες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ενός πρώτου πιλοτικού προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.