ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΛΟΥ


 

Πληροφορίες | Περιγραφή Μνημείου | Φωτοθήκη | Επιστημονικό δελτίο | Κουμπαράς

Πληροφορίες
   
Αρχαίο θέατρο Το Θέατρο της Δήλου άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια.

Το κοίλον, το τμήμα για τους θεατές στηριζόταν σε έναν καλοχτισμένο μαρμάρινο αναλημματικό τοίχο. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 26 και 17 βαθμίδες, στις οποίες μπορούσαν να καθίσουν 6.500 περίπου θεατές.

 Άποψη του θεάτρου

 

 

 

Περιγραφή μνημείου

Το Θέατρο της Δήλου άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια. Το κοίλον, το τμήμα για τους θεατές στηριζόταν σε έναν καλοχτισμένο μαρμάρινο αναλημματικό τοίχο. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 26 και 17 βαθμίδες, στις οποίες μπορούσαν να καθίσουν 6.500 περίπου θεατές. Η πρόσβαση στο κοίλο γινόταν από τις παρόδους, δηλαδή δύο μεγάλες πύλες εκατέρωθεν της ορχήστρας, από δύο ακόμη εισόδους στο ύψος του διαδρόμου που χώριζε τα διαζώματα και από μία τελευταία στο κέντρο του ψηλότερου σημείου του θεάτρου. Καλύτερα σώζονται τα καθίσματα της πρώτης σειράς, της προεδρίας, που προορίζονταν για τιμώμενα πρόσωπα και είναι τα μόνα καθίσματα με ερεισίνωτον, στήριγμα για την πλάτη. Η ημικυκλική ορχήστρα, το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, έκλεινε με την σκηνή, ένα ορθογώνιο οικοδόμημα εξωτερικών διαστάσεων 15,26 Χ 6,64 μ. με τρεις εισόδους στην ανατολική όψη και μία ακόμη στη δυτική. Μπροστά στη σκηνή υπήρχε το προσκήνιον, μία στοά ύψους 2,67 μ., με δωρικούς ημικίονες μεταξύ των οποίων τοποθετούσαν ζωγραφικούς πίνακες[i]. Οι μετόπες του θριγκού του προσκηνίου ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφους τρίποδες και βουκράνια. Αργότερα προστέθηκε στις άλλες τρεις πλευρές της σκηνής μία στοά, στο ίδιο ύψος με το προσκήνιο, με δωρικούς πεσσούς των οποίων σώζονται οι βάσεις. Ο χορός έπαιζε στην ημικυκλική ορχήστρα, ενώ οι ηθοποιοί έπαιζαν πάνω στο προσκήνιο.

Στα νοτιοδυτικά του θεάτρου σώζονται λείψανα βωμών και ιερών  αφιερωμένων στην Άρτεμη-Εκάτη, στον Απόλλωνα, στον Διόνυσο, στον Ερμή και στον Πάνα. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη δεξαμενή του Θεάτρου, στην οποία συγκεντρωνόταν τα νερά της βροχής από το κοίλον, μέσα από ένα αγωγό στην περιφέρεια της ορχήστρας. Πάνω στην οροφή της, που στηριζόταν σε οκτώ ωραία τόξα από γρανίτη, υπήρχαν στόμια πηγαδιών απ’ όπου αντλούσαν το νερό.

Το Θέατρο άρχισε να ανασκάπτεται το 1882 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και δημοσιεύτηκε το 2007 Exploration Archéologique de Délos XLII, Ph. FraisseJ.-Ch. Moretti, Le Théâtre. Στη διάρκεια των ανασκαφών μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που εμπόδιζαν την συνέχιση της εργασίας μεταφέρονταν στην ορχήστρα, ή στα γύρω χωράφια, χωρίς καμιά καταγραφή ή τεκμηρίωση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται διάσπαρτοι στη γύρω περιοχή εκατοντάδες αταύτιστοι δομικοί λίθοι του μνημείου.

Τόσο το κοίλο του Θεάτρου, όσο και το σκηνικό οικοδόμημα και η δεξαμενή του Θεάτρου σώζονται σε πολύ κακή κατάσταση και είναι αναγκαία η στερέωση και συντήρηση των μνημείων και η διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη τους με ασφάλεια τόσο για τα μνημεία, όσο και για τους επισκέπτες.

Βασικές προϋποθέσεις οποιασδήποτε προσπάθειας στερέωσης, ή αναστύλωσης των μνημείων είναι:

1. η μελέτη και ταύτιση του σωζόμενου διάσπαρτου δομικού υλικού.

2. η εκπόνηση επιμέρους μελετών με πλήρη τεκμηρίωση για την δυνατότητα επανατοποθέτησης στην αρχική του θέση του σωζόμενου δομικού υλικού και την δυνατότητα στερέωσης – αναστύλωσης του αναλημματικού τοίχου του κοίλου, των εισόδων, των εδωλίων, του σκηνικού οικοδομήματος και της δεξαμενής.
 


 

 

 

 

Φωτοθήκη

Η ανασκαφή του Θεάτρου το 1912 από ανατολικά. Η ανασκαφή του Θεάτρου το 1912 από ανατολικά.
   
Τα μπάζα μεταφέρονται με βαγόνια στην γύρω περιοχή αλλοιώνοντας την μορφή του τοπίου ενώ τα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώνονται στην ορχήστρα και στους ελεύθερους χώρους μπροστά από το μνημείο. Τα μπάζα μεταφέρονται με βαγόνια στην γύρω περιοχή αλλοιώνοντας την μορφή του τοπίου ενώ τα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώνονται στην ορχήστρα και στους ελεύθερους χώρους μπροστά από το μνημείο.
   
Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

 
   
Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

 
   
Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

 
   
Η δεξαμενή του θεάτρου. Η δεξαμενή του θεάτρου.
   
Η δεξαμενή του θεάτρου. Η δεξαμενή του θεάτρου.
   
 

Επιστημονικό δελτίο

Ονομασία Μνημείου Αρχαίο Θέατρο Δήλου
 
Κατηγορία Θέατρο
 
Σύντομη περιγραφή Το μνημείο έχει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα, σκηνικό οικοδόμημα.
 
Εικόνες - Σχέδια Υφίσταται  φωτογραφική τεκμηρίωση στα αρχεία της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ και της Γαλλικής σχολής Αθηνών. Σχεδιαστική αποτύπωση των μνημείων και αρχιτεκτονικών μελών στο αρχείο της Γαλλικής σχολής και στο βιβλίο Exploration Archéologique de Délos XLII, Ph. Fraisse J.-Ch. Moretti, Le Théâtre.
 
Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία Exploration Archéologique de Délos XLII, Ph. Fraisse – J.-Ch. Moretti, Le Théâtre
 
Θέση Δήλος
 
Χρονολόγηση Το μνημείο άρχισε να οικοδομείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.χ. και ολοκληρώθηκε γύρω στο 250 π.Χ. Το θέατρο εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφή της Δήλου το 69 π.Χ.
 
Γενική περιγραφή Μνημείου Το μνημείο έχει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα, σκηνικό οικοδόμημα. Στα δυτικά υπάρχει μεγάλη δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά της βροχής από το κοίλον.
 
Υπάρχουσα κατάσταση Το μνημείο σώζεται σε πολύ κακή κατάσταση, λείπει το μεγαλύτερο μέρος των εδωλίων, σώζονται ελάχιστα τμήματα των εισόδων και του σκηνικού οικοδομήματος, μεγάλο μέρος του αναλημματικού τοίχου έχει καταστραφεί. Εκατοντάδες μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται διάσπαρτα στη γύρω περιοχή.
 
Έρευνες - Επεμβάσεις Η αποχωμάτωση του μνημείου ξεκίνησε το 1882 και ολοκληρώθηκε το 1912. Έχουν γίνει μικρής κλίμακας συγκολλήσεις στα εδώλια και τσιμεντόστρωση της ορχήστρας.
 
Επιτρεπόμενες χρήσεις Επισκέψιμη μόνο η ορχήστρα και η περιοχή γύρω από το θέατρο. Δεν είναι δυνατή η επίσκεψη του κοίλου, επειδή αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για το μνημείο όσο και για τους επισκέπτες.
 

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Το μνημείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επειδή υπάρχει κίνδυνος πτώσης των εδωλίων και τραυματισμού των θεατών.
 
Πρόσθετες πληροφορίες Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ./ ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, ενώ τα ζητήματα αναστύλωσης-συντήρησής του διαχειρίζεται η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Δήλου.
 
Πνευματικά δικαιώματα -
 
Δικαιοδοσία -
 
Γεωγραφικό Πλάτος -
 
Γεωγραφικό Μήκος -
 
Υψόμετρο 0
 
 
Κουμπαράς

Πάρε μέρος και εσύ.

Παρακάτω περιγράφεται η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων και ο κατάλογος των θεάτρων με «κουμπαρά».

ΦΟΡΜΑ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Χώρος

:

 
     

Τράπεζα

:

 
     

Επώνυμο / Όνομα

:

 
     

Χρηματικό ποσό

:

 
     

Παρακαλούμε επιλέξτε το χώρο στον οποίο θέλετε να συνεισφέρετε, την Τράπεζα στην οποία θα κάνετε
την κατάθεση, το όνομά σας και τέλος το ακριβές χρηματικό ποσό της κατάθεσης.
Εφόσον οι επιλογές σας είναι όπως τις επιθυμείτε πατήστε "Εκτύπωση".
Πατήστε "ΑΚΥΡΩΣΗ" για να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.


 

 

 

 

6
7

 

 
 

 
     


Αρχή ^

  Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος), Τ.Κ.: 106 82, Αθήνα,

Τηλ.: 210.82.54.256,
Fax: 210.82.54.258
Διάζωμα - Web: www.diazoma.gr, E-mail: info@diazoma.gr
Copyright © 2008 - .
 
Facebook page
Twitter
YouTube channel
YouTube tv

NewsLetter

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας

Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού