Γρήγορη μετάβαση

Βακχικά γλυπτά στους Φιλίππους

Σχετικά Θέατρα

​​«Διονυσιακά». Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, Κρηνίδες Καβάλας.

Εως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 8. π.μ. έως 8. μ.μ. και έως 9. μ.μ. τις ημέρες των παραστάσεων.

Υπάρχει ένας αστικός μύθος για όσους καταγόμαστε από τον Βορρά, ο οποίος θέλει την κορυφογραμμή του Παγγαίου όρους να σχηματίζει το προφίλ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι ένας μύθος μπλεγμένος με την περηφάνια των Μακεδόνων για τον σπουδαίο στρατηλάτη. Αν, όμως, κάποιου το πρόσωπο τριγυρνάει ακόμα στην περιοχή, είναι αυτό του θεού Διονύσου, του Βάκχου που εξέδραμε στο βουνό και στο χώμα στους πρόποδές του, βάζοντάς τα, ως συνήθως, με τη σοβαροφάνεια των συγχρόνων του. Ο θεός του κρασιού και της ευφροσύνης ήταν κι εκείνος ένας πιστός: της ζωής ως συνόλου χαράς, δυστυχίας, λαγνείας και, πώς αλλιώς, θανάτου.

Τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Φιλίππων, πάντοτε στη σκιά του Παγγαίου, ήταν μια καλή ευκαιρία να επανέλθει ο Διόνυσος στον τόπο όπου λατρεύτηκε – και, μ’ έναν τρόπο, εξακολουθεί να λατρεύεται με τον μυστικισμό των γιορτών στα χωριά που κρέμονται στις πλαγιές του. Η έκθεση «Διονυσιακά», συνδιοργάνωση του φεστιβάλ και της Μικρής Αρκτου, με την επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού, όχι μόνον σήμανε τη μεγάλη γιορτή της επετείου των έξι δεκαετιών του Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά είναι εκείνη που καλωσορίζει τους επισκέπτες του αρχαίου θεάτρου των Κρηνίδων της Καβάλας.(…)

Κι ενώ η έκθεση ήταν έτοιμη να αποσυρθεί από τον χώρο, πήρε παράταση για άλλον έναν μήνα, οπότε θα παραμείνει στον χώρο έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι: η μεγάλη επισκεψιμότητα, από Βορρά και Νότο, και η εκδρομή που διοργανώνει το «Διάζωμα» αρχές Σεπτεμβρίου στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Και πώς να μην ελκύει επισκέπτες, ειδικούς και μη, αφού τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών λένε μια ιστορία γύρω από τον Βάκχο, τον θεό που όργωσε και χάρισε ευτυχία στην περιοχή.

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα του Δημ. Αθηνάκη στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Βακχικά γλυπτά στους Φιλίππους – kathimerini.gr