Γρήγορη μετάβαση

125 αρχαία μνημεία στο κινητό

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση “ΤΑ ΝΕΑ On-Line”
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

dem-12092011

Θέατρα, ωδεία, αμφιθέατρα, στάδια και βουλευτήρια ανά την Ελλάδα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μας, την ώρα που 49 εξ αυτών μπαίνουν στο «χειρουργικό κρεβάτι» της συντήρησης χάρη στην πρωτοβουλία του «Διαζώματος».

Ενα μόνο άγγιγμα θα αρκεί για ένα ταξίδι στην Ελλάδα και τον χρόνο. Μια οθόνη κινητού τηλεφώνου θα χωρά 125 αρχαία θέατρα, ωδεία, αμφιθέατρα, στάδια και βουλευτήρια. Μια ματιά θα είναι αρκετή για να μάθει κάποιος πού βρίσκεται, να δει φωτογραφίες του, να ενημερωθεί για την κατάσταση του μνημείου. Κι όλα αυτά όχι στο απώτερο μέλλον αλλά ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου χάρη στη συνεργασία της Apple με το «Διάζωμα» – την πρωτοβουλία πολιτών με υπεύθυνο τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά για τη διάσωση των αρχαίων χώρων θέασης ανά την Ελλάδα.

Η δωρεάν εφαρμογή που θα φέρνει στα iPhone και τα iPad το πανόραμα των αρχαίων θεάτρων είναι μόνο η αρχή. Μέσα στο 2012 όσοι διαθέτουν μία από τις παραπάνω συσκευές θα μπορούν να ξεναγούνται μέσω άλλης εφαρμογής σε δύο από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα: της Επιδαύρου και της αρχαίας Μεσσήνης. Πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμοστεί μελλοντικά και για άλλα μνημεία.

Τα δύο παραπάνω δεν είναι όμως τα μοναδικά χαρμόσυνα νέα που μοιράστηκαν τα μέλη του «Διαζώματος» στο πλαίσιο της 4ης γενικής συνέλευσής τους που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο 5.000 θέσεων αρχαίο θέατρο των Δελφών, το οποίο πριν από 25 αιώνες φιλοξενούσε περίφημους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής στα Πύθια.

Στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί το «Διάζωμα» έχει θέσει ήδη υπό την προστασία του, και σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, 49 αρχαία θέατρα που πρέπει να ανασκαφούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν, ώστε όχι μόνο να αντέξουν στον χρόνο αλλά να είναι και επισκέψιμα στο ευρύ κοινό.

Σε 36 αρχαία θέατρα έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες – ανάμεσά τους το θέατρο του Διονύσου, της Γόρτυνας στην Κρήτη και της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία – ενώ άμεσα πρόκειται οι ειδικοί να αναλάβουν δράση σε ακόμη 13. Για τα έργα διατίθενται 31,3 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από προγραμματικές συμβάσεις, χορηγίες, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Ιδιαίτερη σημασία όμως δίνει το «Διάζωμα» στους κουμπαράδες που έχει ανοίξει ήδη για 42 θέατρα στους οποίους οι πολίτες έχουν «ρίξει» έως σήμερα 248.455 ευρώ.

Επόμενος μεγάλος στόχος του «Διαζώματος» είναι η ανάθεση μελετών. «Η νέα μας αυτή δράση διευκολύνει διότι παρέχονται έτοιμες οι μελέτες στο υπουργείο Πολιτισμού, οπότε είναι πολύ ευκολότερη η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Σταύρος Μπένος, ψυχή του «Διαζώματος». Πρώτες προτεραιότητες τώρα είναι οι μελέτες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Ορχομενού Βοιωτίας, την αποκατάσταση των θεάτρων Ερέτριας και Αρκαδικού Ορχομενού.

 

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.