Γρήγορη μετάβαση

Όχι στην «κακόγουστη συμπλήρωση» του θεάτρου του Διονύσου

Σχετικά Θέατρα

Ελευθεροτυπία
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

 Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί και πνευματικοί άνθρωποι βλέπουν ως «απειλή» τη σωτηρία του θεάτρου

Πενήντα οκτώ προσωπικότητες του πνεύματος και της αρχαιολογικής επιστήμης θεωρούν «απειλή για το θέατρο του Διονύσου την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι θα προχωρήσει σε μερική ανακατασκευή του κοίλου του θεάτρου στη νότια πλευρά της Ακρόπολης έως το ύψος του χορηγικού μνημείου του Θρασύλου». Και θα ήταν πράγματι απειλή, αν είχε γίνει τέτοια ανακοίνωση από το υπουργείο, αλλά και «κακόγουστη σκηνογραφία, αταίριαστη στον χαρακτήρα του μοναδικού αυτού χώρου», όπως ακριβώς επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες αυτή τη διαμαρτυρία.

Μέχρι στιγμής, το έργο αναστήλωσης του θεάτρου, που προγραμματίζεται να γίνει με οικονομκή στήριξη της Νομαρχίας Αθηνών, βασίζεται στην εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ. Αυτό που θα γίνει είναι «μερική αποκατάσταση (όχι «ανακατασκευή», όπως υποστηρίζουν οι υπογράφοντες τη διαμαρτυρία) σε πολύ χαμηλά ύψη, τα οποία θα συνεισφέρουν στην παθητική συντήρηση του μνημείου και τη μη περαιτέρω μετακίνηση προς τα κάτω σωζομένων κατά χώρα εδωλίων στο κοίλο.

Παράλληλα, θα ενσωματωθεί ένας μεγάλος αριθμός διάσπαρτων εδωλίων, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε όλους τους κινδύνους εκτός του μνημείου». Αυτά μας διευκρίνισε ο μελετητής του κοίλου του μνημείου, αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Μπολέτης.

Κι επειδή οι 58 διαμαρτυρόμενοι υποπτεύονται πως η αναστήλωση του Διονυσιακού «αποσκοπεί στο να προετοιμάσει κι αυτό το θέατρο για θεατρικές παραστάσεις κι άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις», υπενθυμίζουμε πως όλοι όσοι μοχθούν σήμερα για τη σωτηρία του μνημείου έχουν δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανησυχούν για την τύχη του αρχαίου θεάτρου και οι: Θανάσης Βαλτινός, Π. Βοκοτόπουλος, Εμμ. Βουτυράς, Γ. Δεσπίνης, Ο. Κακαβογιάννη, Λ. Μαραγκού, Χρ. Ντούμας, Λ. Παλαιοκρασσά, Β. Πετράκος, Μ. Τιβέριος, Ι. Τριάντη, Θ. Χατζηπανταζής, Χρ. Χρήστου.