Γρήγορη μετάβαση

Οι “Σκηνοβάτες” του Εθνικού, αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση “ΘΑΡΡΟΣ, Καθημερινή εφημερίδα της Μεσσηνίας”
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

dem-11082011-skenovatesethnikotheatroΔιασκεδαστική, ψυχαγωγική, αλλά και συνάμα επιμορφωτική, είναι η παράσταση που θα δώσει αύριο το Εθνικό Θέατρο στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης με το πρωτότυπο έργο του Στα, Φασουλή «Σκηνοβάτες», σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν χθες οι υπεύθυνοι της παράστασης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο της Μεσσήνης.

Η παράσταση, όπως επισημάνθηκε ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί τα «θυρανοίξια» για μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων στο χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, καθώς στην ουσία εγκαινιάζει τη νέα χρήση του αρχαιολογικού χώρου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια, αναστηλώνει ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9.15. Τα εισιτήρια που κοστίζουν 20 ευρώ και 15 ευρώ για μαθητές και φοιτητές, προπωλούνται στο δημαρχείο της Μεσσήνης και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης, η Εταιρία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και το Σωματείο «Διάζωμα».

Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι μέρος των εισπράξεων θα διατεθεί για την αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης

Δηλώσεις

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε την παράσταση ως κορυφαία στιγμή για το Δήμο και γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για τη διοργάνωση φεστιβάλ, που θα κοσμεί και τη Μεσσήνη και τη Μεσσηνία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ι. Χουβαρδάς, μίλησε για την πρωτότυπη δημιουργία του Σταμ. Φασουλή, ο οποίος ανέσκαψε στα βάθη της ιστορίας του θεάτρου. Και έφερε μια σύνθεση κειμένων από την αρχαία ελληνική εποχή έως την ύστερη ελληνιστική με μικρές σατιρικές παρουσιάσεις για το αρχαίο δράμα. Στην ουσία καταγράφεται η ιστορία του θεάτρου, μέσα από αυτή την παράσταση, σημείωσε και αναφέρθηκε στους συντελεστές της παράστασης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, Ελένη Βεργέτη, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηρώ Μπέζου, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Πασβάντης, Δημήτρης Καπετανάκης, Νεφέλη Κουρή.

Μετάφραση – δραματουργία – σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη, σκηνικά: Μαν. Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, μουσική: Θοδ. Οικονόμου, στίχοι τραγουδιών: Αφροδίτη Μάνου, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός, φωτισμοί: Λευτ. Παυλόπουλος, σχεδιασμός μακιζιάζ – περούκες: Μαρίνα Καμπριγιάννη, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Θεοφανοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Γ. Λύρας, βοηθός χορογράφου: Έλενα Γεροδήμου.

Εξέφρασςε δε την ελπίδα ότι οι Μεσσήνιοι θα τιμήσουν την παράσταση, που απευθύνεται σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα πολιτισμού Αναστ. Παπαφωτίου, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στόχος είναι η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στα κοινωνικά δρώμενα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στηρίζονται και ενισχύονται μόνο αν μεταφέρονται στην κοινωνία και χαρακτήρισε τους πολίτες ως τους καλύτερους φύλακές τους.

Εξέφρασε την ελπίδα να διοργανωθεί παράσταση και στο αρχαίο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ χαρακτήρισε τον Π. Θέμελη ως κρηπίδα και υπόβαθρο για καλές και συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Από την πλευρά του ο καθηγητής αρχαιολογίας, εξέφρασε τη διπλή του ικανοποίηση, που αφενός σχετίζεται με τη διάθεση μέρους των εσόδων για τη συνέχιση των εργασιών αναστήλωσης, αλλά και αφετέρου επειδή με την αυριανή παράσταση, εγκαινιάζεται ο θεσμός της χρήσης του χώρου με έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ταυτόχρονα ποιότητας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι αρχαιολογικοί χώροι συμβάλλουν στο να αγαπήσουν οι πολίτες την πολιτιστική τους κληρονομιά και πρότεινε να δοθούν σε χρήση τα αρχαία μνημεία, προκειμένου να μη μείνουν κενά κελύφη.

Ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Αρχαία Μεσσήνη Γ. Δαβίλλας εξέφρασε την ξεχωριστή του χαρά και ικανοποίηση, καθώς ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα υπήρξαν, ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος, εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση για τα «‘θυρανοίξια’ ή την επίσημη ‘πρώτη’ της λειτουργίας του αναστηλωμένου αρχαίου μνημείου, που αποτελεί ενσάρκωση του πόθου και των ονείρων των αρχαιολόγων, οι οποίοι ανέδειξαν το μνημείο». Μίλησε επίσης για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του εθνικού θεάτρου και του καλύτερα σωζόμενου χώρου της ελληνιστικής περιόδου, αλλά και της κοινής διοργάνωσης από όλους τους θεσμικούς φορείς.

Υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα οι Μεσσήνιοι να τιμήσουν όχι μόνο την παράσταση, αλλά και να συμβάλλουν στη διάθεση μέρους των εσόδων για τη συνέχιση των εργασιών αναστήλωσης.

Χώρος στάθμευσης

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όπως απάντησαν σε σχετικό μας ερώτημα οι διοργανωτές, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στάθμευση 300 αυτοκινήτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού, καθώς θα μονοδρομηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η άνοδος προς την αρχαία Μεσσήνη, ενώ η επιστροφή προς Μεσσήνη ή Καλαμάτα, θα γίνεται μέσω άλλης διαδρομής.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα σε ηλεκτρονική έκδοση, εδώ.