Γρήγορη μετάβαση

Εργασίες για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου στην Αρχαία Απτέρα

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “ert.org”
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

 

dem-31082012-apteraΞεκίνησαν οι εργασίες για την αναστύλωση του θεάτρου της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Απτέρα των Χανίων. Μετά την αποκατάσταση του, το θέατρο – που είναι χτισμένο πάνω σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη και τον όρμο της Σούδας, θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τριακόσιους θεατές. Μαζί με τα έργα που έχει εγκρίνει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από τον Ιούλιου του 2011, προβλέπεται και η απαλλοτρίωση ενός ακόμα τμήματος δίπλα στο αρχαίο θέατρο.

Από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που είναι κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή, έχουν προκληθεί στο θέατρο σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών. Στα σημεία της αργόλιθοδομής υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου.

Tο έργο της αποκατάστασης του μνημείου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Το ύψος της δαπάνης για την απαλλοτρίωση του τμήματος που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο θέατρο ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.