Γρήγορη μετάβαση

Ενθουσιασμένος ο Σ. Μπένος από τις ανασκαφές στο Θέατρο της Αρχαίας Γόρτυνας

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική εφημερίδα “κρητών περιφέρεια”
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2011

Τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού και νυν πρόεδρο της εταιρείας «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρο Μπένο, υποδέχτηκε στο Δήμο Γόρτυνας, ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, στα πλαίσια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ως επίκεντρο τις ανασκαφές που διεξάγονται στο Μεγάλο Θέατρο της Αρχαίας Γόρτυνας.

Ο κ. Μπένος, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Αθανασία Κάντα και τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, ενημέρωσαν το Δήμαρχο για το πλάνο που υπάρχει σχετικά με το αρχαίο μνημείο που επανέρχεται και πάλι στο φως και στην συνέχεια επισκέφτηκαν όλοι μαζί το χώρο των ανασκαφών προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών και να ενημερωθούν εκτενέστατα από τους αρχαιολόγους που έχουν την ευθύνη των ανασκαφών.

Ο Νίκος Σχοιναράκης καλωσόρισε τον πρώην Υπουργό και τους διακεκριμένους αρχαιολόγους στον Δήμο Γόρτυνας και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν για την ανάδειξη του σημαντικού Ρωμαϊκού Θεάτρου.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς η παρουσία σας εδώ που συνδυάζεται με την σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με τις ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο Γόρτυνας και οι οποίες είναι πολύ ελπιδοφόρες.

Ελπίζουμε το πλάνο που έχετε θέσει να ολοκληρωθεί ώστε το σπουδαίο αυτό μνημείο να αναστηλωθεί πλήρως και να αποτελέσει σύντομα σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά την Βαγγελιώ Σχοιναράκη και τον Σταύρο Αρναουτάκη που έχουν συμβάλει και οι δυο τα μέγιστα ώστε να ξεκινήσουν οι ανασκαφές.

Η συνεισφορά τους ήταν καταλυτική προκειμένου να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για το Αρχαίο Θέατρο και τα αποτελέσματα των ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί» ήταν τα λόγια του Δημάρχου, πριν αναχωρήσει με τους συνομιλητές του για την αρχαία Γόρτυνα.

Φτάνοντας ο Σταύρος Μπένος στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το θέαμα που αντίκρισε καθώς το μνημείο που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται και να μαγεύει τους επισκέπτες με την επιβλητικότητά και την μεγαλοπρέπειά του.

«Έχω ειλικρινά εντυπωσιαστεί και είμαι συγκινημένος. Μένω κυριολεκτικά ενθουσιασμένος. Εκπληκτική δουλειά από ένα σπουδαίο συνεργείο, υπό την καθοδήγηση της πολύπειρης Εφόρου, της κας Κάντα, αλλά και με την ορμή και την επιστημοσύνη τριών νέων αρχαιολόγων. Είναι από τις ωραιότερες ανασκαφές που έχω δει στην ζωή μου και πιστέψτε με έχω δει πάρα πολλές.

Σιγά-σιγά αναδεικνύεται ένα σπουδαίο μνημείο και μιας και στην πατρίδα μας κυριαρχούν τα Ελληνιστικά θέατρα, νομίζω πως με την αποκατάσταση του Θεάτρου της Γόρτυνας θα απολαύσουμε ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά Θέατρα στην Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα είναι να περάσουμε στην δεύτερη φάση και να πραγματοποιηθεί η πλήρης αποκάλυψη του μνημείου.

Η πρώτη φάση, δηλαδή αυτή που εκτελείται, χρηματοδοτείται με 200 χιλ. ευρώ και όπως με ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης, εξασφαλίστηκαν άλλες 200 χιλ ευρώ για τον δεύτερο κύκλο ανασκαφών που θα ξεκινήσει πιθανότητα στις αρχές της άνοιξης.

Κατόπιν και γι’ αυτό έφερα μαζί μου τον καθηγητή αρχαιολογίας, τον κ. Θέμελη, θα αρχίσουμε να ανιχνεύουμε το επόμενο βήμα που θα είναι αυτό της αποκατάστασης. Θα δούμε δηλαδή τι επιτελείο επιστημονικό θα χρειαστεί, όπως τοπογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ώστε να ετοιμάσουμε μια μελέτη για να είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το ΕΣΠΑ, για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπένος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε την πρώην Νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρνουτάκη για την συμβολή τους στην υλοποίηση των ανασκαφικών εργασιών.

Από τη μεριά της η Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αθανασία Κάντα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γόρτυνας για την συνδρομή του Δήμου στις ανασκαφές, με την διάθεση μηχανημάτων που απομακρύνουν τα αδρανή και άχρηστα υλικά (χώματα, πέτρες κτλ) από το χώρο του μνημείου, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά το έργο της ανασκαφικής ομάδας.

Να σημειωθεί πως ο κ. Μπένος αποκάλυψε πως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί μια κίνηση πολιτών με την επωνυμία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», που θα έχει ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων, μέσω ειδικού «κουμπαρά», τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας.