Γρήγορη μετάβαση

Συνέντευξη τύπου για την πορεία πολιτιστικής διαδρομής… στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Σχετικά Θέατρα

Εφημερίδα “ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ”
Άρης Τσελίκος
11 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πρέβεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Νικόπολης Κων/νος Ζάχος, ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, ο προϊστάμενος της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γ. Ρήγινος, χορηγοί και εθελοντές με αντικείμενο της συνέντευξης την ενημέρωση για την πορεία της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εκπονείται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΔΙΑΖΩΜΑ.

DTM_846_01

Οι ομιλητές ενημέρωσαν επίσης για την οργάνωση τριών συναυλιών που θα πραγματοποιήσει υπό τη αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «ΑΙΟΛΟΣ» στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Δωδώνης. Οι συναυλίες αυτές αποβλέπουν στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή του παραπάνω προγράμματος, καθώς και των σπουδαίων μνημείων της Ηπείρου.

Χορηγός των μουσικών εκδηλώσεων είναι η εταιρία ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει για την περιοχή μας το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών που είναι η δημιουργία και η τοποθέτηση στην αγορά ενός τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας.
«Οι διαδρομές είναι σε όλη την Ήπειρο και στις τέσσερις Π.Ε. Πρόκειται για μία καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα και έχει τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφόσον πάει καλά θα εφαρμοστεί σε όλη τη Χώρα» σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
Ο πρόεδρος του Διαζώματος Στ. Μπένος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του καθώς η πρώτη διαβούλευση γι’ αυτή την πολιτιστική διαδρομή έγινε στον ίδιο χώρο, στην Π.Ε. Πρέβεζας.
«Μπορούμε να πούμε ότι έχουν διανύσει ένα πολύ μεγάλο δρόμο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην πατρίδα μας υπάρχει μια σοβαρή παθογένεια στο τουριστικό μας προϊόν, δεν έχουμε διοργανώσει καθόλου επώνυμα δίκτυα ή τουριστικές διαδρομές, όλα κινούνται γύρω από την έλξη που προκαλούν τα κορυφαία Μνημεία της Χώρας όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία κλπ» ανέφερε ο κ. Μπένος και επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια έγινε μεθοδική δουλειά τονίζοντας οτι για να αποδώσει ένα επιχείρημα εκείνο που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι υψηλή πολιτική στήριξη.

«Συνάντησα τις Πολιτικές ηγεσίες τριών Υπουργείων αλλά και τον κ. Χατζηδάκη ο οποίος μας έχει δώσει ένα μόνιμο σύνδεσμο μαζί μας. Η προσπάθεια που γίνεται κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι οι ενέργειες χαμηλής πολιτικής που έχουν δύο Ενότητες. Η μία είναι μία προκήρυξη που βρίσκεται ήδη στον αέρα και είναι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και του Διαζώματος. Υπάρχει μια προκήρυξη που θα οργανώσει την κοινωνία και το ‘brand name’ του προϊόντος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Παράλληλα οργανώνουμε μαζί με την Περιφέρεια τον απαραίτητο Φάκελο για την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά με την ελπίδα ότι μέσα στο 2014 θα έχουμε τους πρώτους επισκέπτες. Έχω την άποψη ότι τα μνημεία δεν χρειάζεται να είναι ολοκληρωμένα για να έχουν μια τουριστική έλξη ή επισκεψιμότητα. Πολλές φορές αρέσει στους επισκέπτες να βλέπουν τις εργασίες που γίνονται και τις εξελίξεις.
Το μεγάλο νέο είναι ότι υπάρχει μία Επιτροπή η οποία είναι πενταμελής με Πρόεδρο την κ. Ρόκου η οποία είναι η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου.

Η Επιτροπή αυτή είναι επιφορτισμένη να οργανώσει και να ετοιμάσει τον Φάκελο για την επόμενη περίοδο ΕΣΠΑ. Ένα προϊόν με επίκεντρο τα αρχαία Θέατρα το οποίο περιλαμβάνει δύο πράγματα. Αφενός τις αρχαιολογικές εργασίες και αφετέρου τις υποδομές. Ένα έργο σύνθετο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα απαραίτητα αρχαιολογικά για την ανάδειξη των μνημείων και δίπλα σε αυτά θα οργανώσουμε τις Κλασικές υποδομές, όπως για παράδειγμα τον δρόμο που τέμνει το μνημείο της Νικοπόλεως. Η κ. Ρόκου μας είπε ότι θα φροντίσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η απομάκρυνση του δρόμου» είπε ο κ. Μπένος επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από δω και πέρα έχει βάλει περιορισμό ότι δεν δέχεται μεμονωμένες υποδομές πια στα προγράμματα αλλά πρέπει να συνδυάζονται με κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ζητούν προτάσεις δηλαδή που είναι σύνθετες και θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία και κινητοποιούν πολλές δυνάμεις της αγοράς. «Αυτό το προϊόν που ετοιμάζουμε έχει όλα αυτά τα χαρίσματα που ζητούν από την Ε.Ε. καθώς θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αειφορία της περιοχής μας» σημείωσε ενώ έκανε ειδική μνεία στον Κων. Ζάχο για την προσφορά του στις εργασίες της Νικόπολης.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Νικόπολης Κων/νος Ζάχος τόνισε ότι στην πατρίδα μας δεν έχουμε παράδοση και εμπειρία της συμμετοχής των πολιτών στον τομέα της προβολής, της ανάδειξης και της ηδονής που προσφέρουν τα μνημεία και πρόσθεσε ότι αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε ο κ. Μπένος, η οργάνωση δηλαδή του Διαζώματος, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό και οι πολίτες θα έπρεπε να μιμηθούν το Διάζωμα. «Η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει ότι στην Ήπειρο είχαμε αρκετά θέατρα. Εκτός από τη Δωδώνη, η Ήπειρος διέθετε Θέατρα και σε άλλα διαμερίσματα, όπως στην Αμβρακία, στην Άρτα, στην Κασσώπη και στη Νικόπολη έχουμε τρία μνημεία θέασης, το αρχαίο Στάδιο, το μεγάλο Θέατρο και το Ωδείο. Ειδικά η Νικόπολη προσφέρεται γι’ αυτή τη διαδρομή που ξεκίνησε το ΔΙΑΖΩΜΑ και ήδη τώρα γίνονται εργασίες ανάδειξης. Ευελπιστούμε με όλη τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια που μας έφερε το ατυχές γεγονός της κατάρρευσης της οικονομίας, με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ να έχει αποδοθεί το Ωδείο όπου γίνονται εργασίες και να έχει αποδοθεί ένα μέρος του μεγάλου Θεάτρου. Το δε Στάδιο με εργασίες που έχουν γίνει, εάν υπάρχουν κάθε χρόνο τα χρήματα και γίνονται οι αποψιλώσεις, προσφέρεται για εκδηλώσεις ήδη».

Ο προϊστάμενος της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γ. Ρήγινος από την πλευρά του πως υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να έχει θετικά αποτελέσματα και να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλη τη Χώρα, κατέληξε.

Να επισημάνουμε ότι το Κουϊντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» διοργανώνει συναυλίες στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 19 Σεπτεμβρίου στις 19.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης με τίτλο Πανσέληνος. Στις 20 Σεπτεμβρίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κασσώπης, στις 20:30 το βράδυ και στις 21 Σεπτεμβρίου στις 20.30 το βράδυ στον Αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Οι συναυλίες θα είναι ελεύθερες για το κοινό.

Διαβάστε το δημοσίευμα παρακάτω:

Συνέντευξη τύπου για την πορεία πολιτιστικής διαδρομής… στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου