Γρήγορη μετάβαση

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη: Παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου Ερέτριας

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο Τύπου

Το Γυμνάσιο Ερέτριας ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Art-Ventures in Europe” που υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2017-19, παρουσιάζει την παράσταση  «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 21:00.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Άννα Καραμπατσώλη η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος, κ. Αργυρώ Γιαννακάρα, κ. Αγγελική Γιαννούλη, κ. Φωτεινή Καρυστινού, κ. Michael Rohde, κ. Βασιλική Ντόκου, κ. Μαρία Υψηλάντη και οι 25 μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ασχολήθηκαν με το Θέατρο και πιο συγκεκριμένα με όλα τα στάδια της προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης (σκηνογραφία, κινησιολογία, προώθηση της παράστασης, ενδυματολογία, παραγωγή βίντεο, εμψύχωση, αυτοσχεδιασμός, κ.ά.).

Συνοδοιπόρος σ’ αυτό το θεατρικό ταξίδι είναι η κ. Μιχαέλα Ρώτα που ανέλαβε την σκηνοθεσία και την μουσική επιμέλεια της παράστασης. Το Ευβοϊκό Ωδείο Ερέτριας ντύνει μουσικά την εκδήλωση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ν.Π. του Δήμου Ερέτριας «Δαφνηφόρος Απόλλων».

  • Το αρχαίο θέατρο στην Ερέτρια
Στους Όρνιθες (414 π.Χ.) δύο μεσήλικες Αθηναίοι, ο ενεργητικότατος Πεισθέταιρος και ο μάλλον άχρωμος Ευελπίδης, αναγκάζονται από τη μάστιγα της αθηναϊκής δικομανίας να εγκαταλείψουν την Αθήνα.
Έπειτα από περιπλανήσεις μεταξύ ουρανού και γης, φτάνουν στο χώρο των πουλιών.
Εκεί, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, που αμβλύνονται με τη μεσολάβηση του Τηρέα, ο οποίος άλλοτε ήταν άνθρωπος (βασιλιάς της Θράκης) και τώρα, μετά την απορνέωσή του, πουλί (τσαλαπετεινός), υιοθετείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πεισθέταιρου και κατασκευάζεται, μεταξύ ουρανού και γης, η πόλη Νεφελοκοκκυγυία, ως το αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση της (κατά τον Πεισθέταιρο) αρχαίας κοσμοκρατορίας των πουλιών.
Πριν καλά – καλά χτιστεί η μετέωρη πόλη, καταφθάνουν απεσταλμένοι των θιγόμενων θεών, που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, επειδή η παρεμβαλλόμενη Νεφελοκοκκυγυία εμποδίζει την τσίκνα από τις θυσίες να ανέλθει στον ουρανό, Αθηναίοι αξιωματούχοι, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νέα πόλη, καιροσκόποι κάθε λογής, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τη νέα κατάσταση, και κάποιοι αυτόκλητοι υποστηρικτές, όπως ο φιλάνθρωπος και μισό-θεος Προμηθέας.
Όλοι αυτοί αντιμετωπίζονται δεόντως από τον Πεισθέταιρο.

Μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα:

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη: Παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου Ερέτριας – ert

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Γυμνάσιο Ερέτριας – eviaportal.gr