Γρήγορη μετάβαση

Η 9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά Θέατρα

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η φετινή μας συνέλευση, με θέμα: «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Άργος, την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, γενικό γραμματέα του σωματείου και Διευθυντή των Ανασκαφών στην Επίδαυρο.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου του Άργους, όπου μας ξενάγησε η κα Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Στη συνέχεια το τακτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Μαργαρίτα – Οικονόμου – Molter διάβασε στην ελληνική και γαλλική γλώσσα απόσπασμα από το κείμενο της “Expedition scientifique de Moree” για την Δ΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο του Άργους.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου του Άργους, κ. Δημήτρη Καμπόσου και των βουλευτών Αργολίδας, κ. Ιωάννη Μανιάτη και Ιώαννη Γκιόλα. Εν συνεχεία ο Δήμαρχος της Λάρισας, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σδρόλια Σταυρούλα παρουσίασαν στο κοινό τη συνέργεια των τριών φορέων με στόχο την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας.

Αμέσως μετά, στελέχη των Πανεπιστημίων Georgetown της Ουάσιγκτον και του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Harvard, καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας μίλησαν για την μετάδοση του μηνύματος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» στις Η.Π.Α.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή και δόθηκε η σκυτάλη στο Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη. Η βραδιά έκλεισε με ένα όμορφο θεατρικό δρώμενο, σε επιμέλεια του τακτικού μέλους του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σκηνοθέτη, κου Νικόλα Ταρατόρη, βασισμένο στην ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή, το οποίο παρουσίασε η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση. Η μετάφραση ήταν της κας Αγγελικής Κόσσυβα, αρχαιολόγου και η μουσική του μουσικού και συνθέτη, κου Νίκου Ξανθούλη.

Οι εργασίες το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν με την επίσκεψη των μελών στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και τους συνεργάτες του. Ακολούθησε η επίσκεψη της έκθεσης «ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ» στο «ΞΕΝΙΑ» Επιδαύρου, την οποία επιμελήθηκε η κ. Ίρις Κρητικού αποκλειστικά για τη Γενική Συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

Οι εργασίες της συνέλευσης κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί εκτός από το διαδικαστικό μέρος της Συνέλευσης (διαπίστευση απαρτίας – εκλογή προεδρείου) παρουσιάστηκε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού», το οποίο σχεδιάζεται την περίοδο αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και να προσφερθεί στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, αλλά και πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Τέλος, μέσω του προγράμματος τα μνημεία του Ασκληπιείου θα συνδεθούν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος:
Α) «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», INTERAMERICAN.
B) «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», APIVITA.
Γ)«Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα» που εκπόνησε αφιλοκερδώς η ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πρώτων συμπερασμάτων της Μελέτης Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», COSMOTE.

Τέλος, κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματοςCrowd funding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το οποίο υλοποιείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος “ACT FOR GREECE” της Εθνικής Τράπεζας, Εταιρικού Μέλους του Σωματείου

Η βραδιά έκλεισε με έναμουσικό επίλογο με τραγούδια Μάνου Χατζηδάκι. Τα τραγούδια πλαισίωσε με τη φωνή της η κ. Παλαιολόγου Κατερίνα και με την κιθάρα του ο κ. Κουφαδάκης Αντώνης. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο κ. Στάθης Γυφτάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Ο κύκλος των εργασιών της Συνέλευσης ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο “AMALIA” του Ναυπλίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της δράσης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και ο προγραμματισμός των δράσεων για το επόμενο έτος. Κύριο θέμα του απολογισμού ήταν η παρουσίαση νέων προγραμμάτων και δράσεων, όπως οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα αρχαία θέατρα και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, προκειμένου τα μνημεία, αφού συντηρηθούν, να τεθούν στο κέντρο της πραγματικής ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης .

Τέλος, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου.

Μοιραστήκαμε όλοι σπουδαίες εμπειρίες και αποκτήσαμε ερεθίσματα για τη σχέση των μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της φετινής μας γενικής συνέλευσης, κυρίως, όμως, τα εταιρικά και τακτικά μας μέλη για τη μαζική συμμετοχή τους.

  • Στιγμιότυπο απο τη ΄Θ Γενική Συνέλευση του Διαζώματος -Αρχαίο θέατρο Άργους.
  • The ancient theater of Argos
  • Στιγμιότυπο απο τη ΄Θ Γενική΄ Συνέλευση του Διαζώματος - Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Ομιλία του καθηγητή κ. Βασ. Λαμπρινουδάκη
  • The ancient theater of Epidavros
  • Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου.
  • Η επιμελήτρια της έκθεσης ''Περί Υγείας'', κ. Ίριδα Κρητικού.
  • Έκθεση ''Περί Υγείας'' - Ξενία Επίδαυρος.
  • The small theatre of Epidavros
  • Ο μουσικός επίλογος της βραδιάς, με την κ. Κατ. Παλαιολόγου και τον κ. Αντ. Κουφαδάκη.
  • Παρουσίαση του νέου ιστοχώρου του Διαζώματος από την εταιρία postscriptum - κ. Φοίβη Κωνσταντινίδη - ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ.
  • During the elections - hotel AMALIA