Γρήγορη μετάβαση

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο: «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Γυθείου»

Σχετικά Θέατρα

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Π.Ε. Λακωνίας για το έργο: «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Γυθείου».
Για την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, την αποκατάσταση των βλαβών και την ανάδειξη του, είναι απαραίτητη η συμπληρωματική ανασκαφική διερεύνηση επιλεγμένων σημείων (ορχήστρα, πάροδοι, σκηνικό οικοδόμημα), ο ανασκαφικός καθαρισμός του συνόλου του μνημείου, η τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του θεάτρου και η καταγραφή του κατακείμενου οικοδομικού υλικού, που προέρχεται κυρίως από το σκηνικό οικοδόμημα και εντοπίζεται στον περιβάλλοντα χώρο του.

Επομένως με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την Προγραμματική Σύμβαση θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

Ανασκαφική διερεύνηση επιλεγμένων σημείων και ανασκαφικός καθαρισμός του μνημείου,
Τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του θεάτρου και η καταγραφή του κατακείμενου οικοδομικού υλικού, που προέρχεται κυρίως από το σκηνικό οικοδόμημα και εντοπίζεται στον περιβάλλοντα χώρο του,
Στατικές μελέτες στερέωσης – γεωλογική μελέτη,
Περισυλλογή, μεταφορά και τακτοποίηση του κατακείμενου υλικού,
Μελέτη αποκατάστασης του μνημείου,
Κάλυψη λοιπών δαπανών που απορρέουν από υποχρεώσεις της παρούσας Σύμβασης.
Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου / Π.Ε. Λακωνίας και φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη, κο Πέτρο Τατούλη και ιδιαίτερα την κα Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για την προσωπική τους φροντίδα και τη σπουδαία συμβολή τους στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.