Γρήγορη μετάβαση

Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα συμπράττει με σχολεία από την Ελλάδα και την Ιταλία με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα.

Σχετικά Θέατρα

H σχολική χρονιά 2015-2016 ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του σχολείου μας για μια δημιουργική σύμπραξη μεταξύ του 1ου Γυμνασίου Γέρακα Αττικής, του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης και του ICS Palazzo-Salinari di Montescaglioso στην Ιταλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα τα αρχαία θέατρα και τίτλο «The ancient theaters echo in their silence» αφού τα αγγλικά ήταν η κοινή γλώσσα εργασίας μεταξύ των τριών σχολείων.

Ο γενικός σκοπός του κοινού προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές και από τα τρία σχολεία την αρχιτεκτονική των Ελληνικών και των Ρωμαϊκών αρχαίων θεάτρων, να μελετήσουν αρχαίους τραγικούς ποιητές αλλά και να δραματοποιήσουν αποσπάσματα από το έργο του αρχαίου κωμικού Αριστοφάνη.
Οι επιμέρους στόχοι ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές την εξέλιξη του θεάτρου από την αρχαιότητα, την ανάγκη της προστασίας αλλά και της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων ως ανυπέρβλητων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της «υιοθέτησης» ενός αρχαίου θεάτρου. Μέσω αυτού προγράμματος απέκτησαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, παρατήρησης και έρευνας καθώς και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ξένη γλώσσα που ήταν η αγγλική. Χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών), με έμφαση στα εργαλεία Web 2.0 τα οποία διευκολύνουν τη συνεργατική διαδικτυακή μάθηση.
Οι παρακάτω δράσεις πραγματοποιήθηκαν από το σχολείο μας αλλά και σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία.
Μιλήσαμε για το πρόγραμμά μας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, όταν η πολιτιστική μας ομάδα πλαισίωσε τον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Τώρα» της δημοσιογράφου κας Άννας Μπουσδούκου .
Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία τα Χριστούγεννα, το καθιερωμένο Bazaar Γεύσεων με τίτλο «Όλη η Ελλάδα στο πιάτο σας» μιας και το θέμα ήταν γεύσεις από όλη την Ελλάδα, αφού η πατρίδα μας είναι διάσπαρτη από αρχαία θέατρα.
Αποφασίσαμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να υιοθετήσουμε το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης στην Ήπειρο. Μεγάλη χαρά μας έδωσε η συνάντησή μας με το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης στις 23 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα, όπου οι μαθητές του προγράμματός μας ξενάγησαν την αντίστοιχη ομάδα του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στην Ακρόπολη στο πλαίσιο του κοινού μας προγράμματος eTwinning, αλλά και της δράσης που προτείνει τοΥπουργείο Παιδείας και το«Διάζωμα», «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές».
Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τις 3 Απριλίου 2016 όπου οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης μας ξενάγησαν με παραστατικό τρόπο στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Κορυφαία στιγμή της συνάντησης ήταν οι παραστάσεις με αποσπάσματα από τα έργα «Πλούτος» και «Ειρήνη» που δόθηκαν στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης αντίστοιχα. Την τελευταία μέρα της 3ήμερης εκδρομής μας επισκεφτήκαμε το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, όπου μας υποδέχτηκαν καθηγητές και μαθητές και παρακολουθήσαμε θέματα του κοινού προγράμματός μας. Μας παρουσίασαν την τεχνολογία της ακουστικής των αρχαίων θεάτρων καθώς και το κόμικ που δημιούργησαν με θέμα την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Η δική μας ομάδα παρουσίασε το βίντεο του «Διαζώματος» για την υιοθεσία των αρχaίων θεάτρων καθώς και το βίντεο που ετοιμάσαμε για την δεύτερη συνεχή χρονιά της υιοθεσίας από το σχολείο μας του θεάτρου της Κασσώπης. Εκείνη την ημέρα, στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, βρέθηκε ειδικά για την συνεργασία των δύο σχολείων στο κοινό πολιτιστικό πρόγραμμα, το BEST TV Πελοποννήσου όπου μας πήρε συνέντευξη.

Η πολιτιστική μας ομάδα στο πλαίσιο της επικείμενης ένταξης του σχολείου μας στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet της UNESCO και της δράσης που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το σωματείο «Διάζωμα» «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Οι μαθητές ξεναγούν μαθητές» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, με τη δράση «Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μαθητές ξεναγούν μαθητές». Οι μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος ξενάγησαν με επιτυχία τους 180 μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στη δράση.

Μεγάλη τιμή ήταν ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κας Αικατερίνης Τζιτζικώστα, που απηύθυνε ειδικά στο σχολείο μας, την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, γι’ αυτή μας τη δράση. Τέλος οι δράσεις μας έκλεισαν με τη σύνδεση που είχε η πολιτιστική μας ομάδα, μέσω Skype, την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016, με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα με την υπεύθυνη του Δικτύου ASPnet, Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO, κα Βέρα Δηλάρη.
Ευελπιστούμε ότι μέσω όλων των δράσεών μας αλλά και της σύμπραξης μεταξύ των τριών σχολείων, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, φιλικά προσκείμενων προς τα αρχαία θέατρα, σχολείων και οι μαθητές μας να ενστερνιστούν ανθρωπιστικές αξίες όπως επίσης να νιώσουν την ανάγκη της διατήρησης των αρχαίων θεάτρων, που αν και τώρα σιωπούν, αντηχούν στους αιώνες αυτά που έχουν βιώσει, πνευματικές αξίες και δημοκρατικούς θεσμούς.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές:
Περτσινίδου Κορίννα, Λυμπεροπούλου Σοφία, Τσιακούλια Κατερίνα, Δημαράς Παναγιώτης