Γρήγορη μετάβαση

Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα επισκέπτεται τα αρχαία θέατρα

Σχετικά Θέατρα

Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες’ στη σιωπή τους.

Επίσκεψη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο θέατρο Διονύσου και στο θέατρο Θορικού στο Λαύριο.
Η κα. Κορίννα Περτσινίδου καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και υπεύθυνη του προγράμματος για τα αρχαία θέατρα μας περιγράφει πολύ γλαφυρά την εμπειρία των επισκέψεων.

“Πρόκειται για ένα ταξίδι στα αρχαία θέατρα, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. Είναι εκεί που παίχτηκαν τα μεγαλύτερα αρχαία δραματικά έργα της τραγικής και σατυρικής ποίησης από αρχαίους αλλά και σύγχρονους ηθοποιούς.

Στις συναντήσεις μας με τους μαθητές προσπαθήσαμε να δώσουμε την έννοια του θεάτρου, της γέννησής του στην Αρχαιότητα καθώς και της αρχιτεκτονικής του. Αναφερθήκαμε επίσης στις μάσκες και στις ενδυμασίες των ηθοποιών καθώς και στους χορηγούς των αρχαίων δραματικών έργων. Σταθήκαμε με λεπτομέρεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού καθώς και στο θέατρο του Διονύσου, το σημαντικότερο γνωστό υπαίθριο θέατρο στην αρχαία Αθήνα, καθώς και στο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο, το αρχαιότερο θέατρο που διασώζεται μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω θέατρα τα επισκεφτήκαμε και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά την αρχιτεκτονική τους. Το Δεκέμβριο επίσης ετοιμάσαμε ένα Bazaar Αρχαίων Γεύσεων αφού πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σχετικά με τις τροφές, τον τρόπο παρασκευής αλλά και κατανάλωσή τους στην αρχαιότητα. Οι μαθητές μας, με μεγάλη προθυμία, ετοίμασαν συνταγές εμπνευσμένες από τα γεύματα των Αρχαίων .Τα έσοδα από το Bazaar καθώς και η λαχειοφόρος αγορά που διενεργείται τώρα θα διατεθούν για τις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας. Στις προθέσεις μας είναι να διαθέσουμε ένα ποσό για να «υιοθετήσουμε» ένα Αρχαίο Θέατρο, για να ενισχύσουμε τον “κουμπαρά” σας καθώς και μια εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτή την περίοδο, ξεκινάμε ένα εργαστήρι κατασκευής μασκών αρχαίου θεάτρου με πολύτιμο συνεργάτη τον εικαστικό Τάκη Λουκάτο. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε την εκπαιδευτική πολιτιστική μας εκδρομή μας στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου όπως το Θέατρο της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και της Δωδώνης για τον προσεχή Απρίλιο.

Κατασκευή Μασκών Αρχαίου Θεάτρου
Μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος μας μέσω του Prezi
Θέατρο Θορικού στο Λαύριο
Bazaar Αρχαίων Γεύσεις
Θέατρο του Διονύσου και Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού

Επίσκεψη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου

Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Θορικού στο Λαύριο

” Υπεύθυνη καθηγήτρια: Περτσινίδου Κορίννα
Συμμετέχουν: Λυμπεροπούλου Σοφία, Τσιακούλια Κατερίνα, Δημαράς Παναγιώτης