Γρήγορη μετάβαση

Το «Διάζωμα» στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σχετικά Θέατρα

«Στα χνάρια τις αρχαίας Εγνατίας με όχημα τη νέα Εγνατία»

Περιοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαία Θέατρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε κλιμάκιο του Διαζώματος, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Μπένο, τον ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Κουρουπό, τα μέλη του σωματείου, καθηγητή κ. Γιώργο Καραδέδο , την αρχαιολόγο κ. Μαρία Νικολαίδου, τον πολιτικό μηχανικό και τοπογράφο, κ. Γιάννη Λασκαράκη, την ποιήτρια κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τους καλλιτέχνες της Όπερας, κ. Δάφνη Πανουργιά και κ. Σπύρο Σακά.

Το ταξίδι συνέπεσε με την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της πολιτιστικής διαδρομής, με άξονα την Αρχαία Εγνατία Οδό, την οποία είχε επεξεργασθεί το Διάζωμα και την ενέταξε στα ΠΕΠ ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γιώργος Παυλίδης.

Το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου, τα μέλη του κλιμακίου, μετέβησαν στον Λιμένα της Θάσου, όπου τους ανέμενε ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Κατά την επίσκεψή τους στο εκεί Αρχαίο Θέατρο, ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής κ. Γιώργος Καραδέδος τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου, με βάση την μελέτη που εκπόνησε αφιλοκερδώς, ως επιστημονικός συνεργάτης του Διαζώματος.

Το απόγευμα ο κ. Σταύρος Μπένος, ο κ. Γιώργος Καραδέδος και ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, συνοδευόμενοι από την πρώην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Χάιδω Κουκούλη, μετέβησαν στο Ακόνισμα Νέας Καρβάλης, όπου υπάρχουν σημαντικά ευρήματα του εκεί σταθμού της Αρχαίας Εγνατίας. Ο κ. Σταύρος Μπένος και ο κ. Γιάννης Λασκαράκης ενημέρωσαν τα μέλη του Σωματείου Καππαδοκών για τους σκοπούς του Διαζώματος και την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Καππαδοκών κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης εκδήλωσε την επιθυμία του να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις στέγασης και εστίασης του Ακοντίσματος σε στάση της σύγχρονης Εγνατίας. Τέλος, εκ μέρος του «Ακοντίσματος» τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Διαζώματος για την προσφορά του στην ανάδειξη, αναστήλωση και αξιοποίηση των χώρων θέασης και ακρόασης.

Την επομένη ο Πρόεδρος του Διαζώματος και ο καθηγητής κ. Γιώργος Καραδέδος συναντήθηκαν με την Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Κατά την μετάβασή τους στο σπουδαίο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την ιστορία του θεάτρου και τις διαδοχικές φάσεις της λειτουργίας του από την εποχή του Φιλίππου Β’ μέχρι τους Ρωμαϊκούς και Οθωμανικούς χρόνους.

Το βράδυ, στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, ο κ. Σταύρος Μπένος παρουσίασε τις στόχους και τις δράσεις του Διαζώματος, με ομιλία και εικόνες με τον τίτλο «Η αξία και η μαγεία των Συνεργειών», ενώ έκανε και μια σύντομη περιγραφή της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας και της σημασίας της στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με «όχημα τη νέα Εγνατία». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη για την ένταξή της στα ΠΕΠ της Περιφέρειας, ως Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυση και τον κ. Γιάννη Λασκαράκη που την εμπνεύστηκε και την επεξεργάσθηκε.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής κ. Γιώργος Καραδέδος παρουσίασε τη μελέτη του για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων.

Ήταν εντυπωσιακό το συμπέρασμα που προέκυψε από τα ευρήματα, ότι το θέατρο των Φιλίππων κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, είχε μετατραπεί σε μια μικρογραφία του Κολοσσαίου της Ρώμης, με χώρους για τα θηρία και με θηριομαχίες, αντανακλώντας το δυναμισμό με τον οποίο μεταφέρθηκαν τα πρότυπα της ρωμαϊκής κουλτούρας στην κοινωνία της αποικίας των Φιλίππων.

Στην εξαιρετική μουσική εκδήλωση που ακολούθησε ο συνθέτης κ. Γιώργος Κουρουπός, η ποιήτρια κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου και οι τραγουδιστές της Όπερας κ. Σπύρος Σακάς και κ. Δάφνη Πανουργιά παρουσίασαν τα μουσικά έργα του κ. Γιώργου Κουρουπού «Τρωάδες», «Λυσιστράτη», «Ελένη», «η τρελή του Σαγιό» και «Χάροντ και Μόντ».

Την επομένη το πρωί ο κ. Σταύρος Μπένος και ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, διατρέχοντας τη νέα Εγνατία προς Ανατολάς, έφθασαν στην Κομοτηνή, όπου συνεργάσθηκαν με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη και το μέλος του Διαζώματος κ.Άρτεμη Τσολάκη, για την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του 2017, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και με επισκέψεις σε όλα τα μνημεία της Περιφέρειας από την Θάσο έως την Σαμοθράκη.

Το ίδιο βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος «Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης», ο κ. Σταύρος Μπένος παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Διαζώματος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στις δράσεις που αφορούν την εθνική μας κληρονομιά, αλλά και στις πληγές της δημόσιας ζωής που είναι η έλλειψη συνεργιών και η παράλογη ταύτιση ανάπτυξης και υποδομών, χωρίς την σύνδεσή τους με την κοινωνία.

Ο κ. Γιάννης Λασκαράκης αναφέρθηκε στην πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας και στα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ 2014-20120.

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, αρχιτέκτων κ. Νίκος Πινάτζης έκανε σημαντικές προτάσεις για τη μόνιμη συνεργασία του Συλλόγου με το Διάζωμα, τις οποίες θα υποβάλλει γραπτώς για την έγκρισή τους από το Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος.

  • Ξενάγηση στο νέο μουσείο της Θάσου.
  • Από αριστερά διακρίνονται οι κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Μάτσας Δημήτρης,αρχαιολόγος, κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Διαζώματος, κ Γιάννης Λασκαράκης, πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος, κ. Γιώργος Πέτρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής.
  • Study for the restoration of the Ancient Theatre of Philippi.
  • O κ. Σταύρος Μπένος στην ομιλία με τίτλο «Η αξία και η μαγεία των Συνεργειών» στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.
  • Παρουσίαση μουσικών έργων του κ. Γιώργου Κουρουπού «Τρωάδες», «Λυσιστράτη», «Ελένη», «η τρελή του Σαγιό» και «Χάροντ και Μόντ».