Γρήγορη μετάβαση

Σημαντικές εξελίξεις σε δύο μνημεία της Θράκης

Σχετικά Θέατρα

500.000 ευρώ από τη Β΄ φάση του Ε.Σ.Π.Α. για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας και 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συνέχιση των ερευνών στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων και μια υποδειγματική συζήτηση για την ορθή χρήση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας με πρωτοβουλίες πολιτών και πολιτιστικών συλλόγων ήταν η «σοδειά» του ταξιδιού του Προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρου Μπένου στη Θράκη.

Αναλυτικότερα:

στο πλαίσιο της δράσης ΞΕΚΙΝΑΜΕ ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Μαρτίου τη Θράκη. Το βράδυ της Τετάρτης παραβρέθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση των Συλλόγων «ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ» και «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ», με θέμα «Το μέλλον της λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας». Τόσο οι εισηγήσεις, από τον Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα των παραπάνω συλλόγων, κ.κ. Θανάση Γκαϊφύλλια και Δώρα Κάσα αντίστοιχα, όσο και οι προτάσεις των φορέων και πολιτών που μίλησαν, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι λιγοστές εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί το μνημείο ετησίως πρέπει να αντιστοιχούν στο ήθος του, την αξία του και την ιερότητά του. Στο ψήφισμα που ακολούθησε υιοθετήθηκε η μεταβατική πρόταση της επέκτασης του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και στη Μαρώνεια, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Φεστιβάλ κου Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και υποδέχθηκε ενθέρμως αυτή την πρόταση. Επίσης αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρώνειας, προκειμένου να εξετάσει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ένα μόνιμο Φεστιβάλ Μαρώνειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο παριστάμενος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κος Άρης Γιαννακίδης, ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί την ένταξη στη Β΄ φάση του Ε.Σ.Π.Α. της ολοκλήρωσης των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε τόσο στο υψηλό επίπεδο της συζήτησης, όσο και στη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας στο Ε.Σ.Π.Α.

Το πρωί της επόμενης ημέρας ο κος Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε κατά σειράν τον Έφορο της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κο Δημήτρη Σκιλάρντι και το δήμαρχο Μαρώνειας- Σαπών, κο Ηλία Ιωαννάκη. Ακολούθησε ξενάγηση στο αρχοντικό Ταβανιώτη και αμέσως μετά στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας από τους αρχαιολόγους της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κο Δημήτρη Μάτσα και Χρύσα Καραδήμα.

Επόμενος σταθμός ήταν ο δήμος Αβδήρων, με πρώτη στάση στο δημαρχείο Αβδήρων. Ακολούθησε ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ερευνητικών εργασιών.Ο κος Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει η Β΄ φάση ερευνητικών εργασιών (δοκιμαστικών τομών), με το ποσό των 50.000 ευρώ που θα διαθέσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην επίσκεψη στο θέατρο συμμετείχαν οι κ.κ. Φώτης Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλης Τσολακίδης, δήμαρχος Αβδήρων, Εύα Τσακίρη, τέως δήμαρχος Αβδήρων, Δημήτρης Μάτσας, Χρύσα Καραδήμα, αρχαιολόγοι της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κική Χατζηπροκοπίου, Μαρία Χρυσάφη, αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το ζεύγος Άσπα Γαργάλα και Δημήτρης Βορίδης. Οι δύο τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν 300 ευρώ στον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου Αβδήρων.

  • Επίσκεψη στο Δημαρχείο Μαρώνειας - Σαπών, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Ανέστης Ποιμενίδης, αντιδήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Νικολέτα Πετκίδου, Ηλίας Ιωαννάκης, δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών, Μαρίνος Πασλίδης, δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Χρύσα Μανωλιά, πρώην βουλευτής Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα, αρχαιολόγος ΙΘ΄ Ε.Π.Κ.Α., Ιωάννης Καλλιάνης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρώνειας, Δημήτρης Μάτσας, αρχαιολόγος ΙΘ΄ Ε.Π.Κ.Α.
  • Εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
  • Μακέτα του αρχοντικού Ταβανιώτη, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ως μουσειακός χώρος
  • Άποψη του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας
  • Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αβδήρων, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Μανώλης Φανουράκης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Χρυσάφη Μαρία, Χατζηπροκοπίου Κική, αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Εύα Τσακίρη, πρώην δήμαρχος Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης, δήμαρχος Αβδήρων, Άσπα Γαργάλα και Δημήτρης Βορίδης, τακτικά μέλη ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και Δημήτρης Μάτσας, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  • Aρχαίο θέατρο Αβδήρων, όπου διακρίνονται οι δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές
  • Eπίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Χρυσάφη Μαρία, Χατζηπροκοπίου Κική, αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασίλης Τσολακίδης, δήμαρχος Αβδήρων, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Μάτσας, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Εύα Τσακίρη, πρώην δήμαρχος Αβδήρων, Άσπα Γαργάλα, τακτικό μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ