Γρήγορη μετάβαση

Παράδοση της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Σχετικά Θέατρα

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012  κατά τη διάρκεια της  συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ  ο Δρ. πολιτικός μηχανικός κ. Κωννος Ζάμπας παρουσίασε τη μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου. Κύριο αντικείμενο της μελέτης είναι η αποκατάσταση του κοίλου και του επιθεάτρου, των αναλημμάτων, του οχετού και των απολήξεών του με επανατοποθέτηση ή απομάκρυνση και διευθέτηση των διάσπαρτων μελών.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι η στερέωση, η συντήρηση και η διαμόρφωση του κοίλου έτσι ώστε με ήπιες επεμβάσεις να αυτοπροστατεύεται από την άναρχη ανάπτυξη βλάστησης, τη διαβρωτική δράση των ομβρίων και τη φθορά εν γένει.

Ταυτοχρόνως επιδιώκεται η ανάδειξη της αρχικής υπόστασης του μνημείου, έτσι ώστε να είναι κατανοητό στο σύγχρονο επισκέπτη.

Η μελέτη παραδόθηκε ένα μήνα νωρίτερα από την προβλεπόμενη στη σύμβαση  ημερομηνία παράδοσης και προκάλεσε τα θερμότατα σχόλια όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ήδη η μελέτη διαβιβάσθηκε στην αρμόδια ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού και να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης.

Αξίζει επίσης να τονισθεί η μεγάλη συνεισφορά τόσο του ΟΠΑΠ όσο και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη  στην ενίσχυση του κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου της Δήλου με 100.000 και 70.0000 ευρώ αντίστοιχα για την ανάδειξη αυτού του κορυφαίου μνημείου, αφού μετά την έγκριση της μελέτης από το Κ.Α.Σ ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου αποκατάστασής του στο Ε.Σ.Π.Α.