Γρήγορη μετάβαση

Μια όμορφη συνάντηση με αφορμή τη δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»

Η 5η Δεκεμβρίου 2015 ήταν μια ωραία μέρα για το «Διάζωμα». Πέντε φορείς, το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το 85ο Νηπιαγωγείο, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» και το «Διάζωμα» ένωσαν τις δυνάμεις τους με αφορμή τη δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» και απέδειξαν στην πράξη αυτό που αποτελεί πεποίθηση στο «Διάζωμα»: την αξία και τη μαγεία των συνεργειών.

Η αρχαία Κόρινθος μας περίμενε λαμπερή κάτω από τον βράχινο όγκο του Ακροκορίνθου προτρέποντάς μας να περπατήσουμε στους δρόμους της, να αφουγκραστούμε τις φωνές των εμπόρων και των μικροπωλητών στις αγορές της, να σταθούμε με δέος εμπρός στα ερείπια του δωρικού ναού του Απόλλωνα.

Για να φτάσουμε έως εκεί φρόντισε η «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» η οποία μας εξασφάλισε το ωραίο ταξίδι, την κινηματογράφηση της δράσης, το πρόγευμα και το κυρίως γεύμα. Η κ. Κέλλυ Κοζυράκη, συνεργάτης της Διευθύντριας Επικοινωνίας κ. Σοφίας Στάμου ήταν εκεί, προκειμένου όλα να κυλήσουν άψογα.

Η αρχαιολόγος, κ. Ιουλία Τζώνου και η κ. Κ. Petrole εκ μέρους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και ακολούθησε η ξενάγηση των λιλιπούτειων μαθητών του 85ου Νηπιαγωγείου και των γονιών τους στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου.

Ό,τι συνέβη αυτή τη μέρα είναι το αποτέλεσμα της υπέροχης συνεργασίας του Ομίλου Ψυχολογίας του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, υπεύθυνη του οποίου είναι η κ. Νεκταρία Γληνού, με τους νηπιαγωγούς του 85ου Νηπιαγωγείου, την κ. Ελένη Κουρνέτα και τον κ. Γρηγόρη Κανελλόπουλο που έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές τους καθώς και στους γονείς τους να ταξιδέψουν, κυρίως όμως να προσεγγίσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον αρχαίο κόσμο και να μυηθούν σε αυτόν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο.

Πέντε μαθήτριες, εκπρόσωποι των 25 μαθητριών του Ομίλου Ψυχολογίας, η Μαριάνθη Αντωνίου, η Βικτωρία Σοφιανοπούλου, η Ευτυχία Γιαννακάκου, η Ναυσικά Διαμαντοπούλου και η Κατερίνα Τσιατοπούλου, θυσίασαν το Σαββατιάτικο πρωινό τους για κάτι που έκριναν ως πολυτιμότερο: την εμπειρία να συνοδεύσουν τους μαθητές του Νηπιαγωγείου εκεί, στον τόπο όπου λατρεύτηκε ανάμεσα στους άλλους θεούς και ο Ασκληπιός, το ιερό του οποίου το σχολείο τους έχει γι’ αυτή τη σχολική χρονιά υιοθετήσει. Είχε προηγηθεί η μύηση των 26 μαθητών του Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις του Pierce από τις κ. Τζώνου και Petrole οι οποίες ήρθαν από την Κόρινθο προκειμένου να κάνουν μαζί τους ένα εργαστήρι με θέμα τον Ασκληπιό και την ίαση στην αρχαιότητα και σήμερα. Το εργαστήρι περιελάμβανε μελέτη του αριστοφανικού Πλούτου, κυρίως του σημείου όπου περιγράφεται τι συμβαίνει μέσα στο Ασκληπιείο, ζωγραφική και δημιουργία ταμάτων από πηλό. Πρωτότυπα αφιερώματα οι μαθητές είχαν την τύχη όχι μόνο να τα δουν στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου αλλά και να τα αγγίξουν καθώς η κ. Τζώνου, θιασώτης της αισθητηριακής προσέγγισης, τους πρόσφερε αυτή την σπάνια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε μαζί και να βιώσουμε τη μαγεία των συνεργειών.

Μαίρη Μπελογιάννη

Φιλόλογος, Δρ. αρχαιολόγος

Υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος

Δείτε το φωτογραφικό υλικό:

«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» - Αρχαία Κόρινθος