Γρήγορη μετάβαση

Η εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», επαναλαμβάνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Αγαπητοί/ές εκπαιδευτικοί

Η εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», η οποία σχεδιάστηκε από το «Διάζωμα», την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας,  επαναλαμβάνεται για τέταρτη σχολική χρονιά έχοντας την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (βλ. έγγραφο με αρ. Πρωτ.: Φ20.2/122823/Δ2/19-7-2017)(Συν.1).

 Η εκπαιδευτική δράση ξεκινά από τη στιγμή που θα επιλέξετε το θέατρο, το ωδείο ή το στάδιο από τον ενδεικτικό κατάλογο χώρων θέασης και ακρόασης (Συν.2), ο οποίος συνοδεύει το έγγραφο και συγκροτήσετε την ομάδα των μαθητών/τριών σας. Χωρίς να είναι δεσμευτικό, έχει πολύ ενδιαφέρον τα σχολεία που γειτνιάζουν με κάποιον από τους χώρους αυτούς να προβούν στην υιοθεσία του και να ξεναγούν άλλα σχολεία που θα τον επισκέπτονται.

Για τη δράση σας, ενημερώνετε τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου σας και την Πράξη, στην οποία αναγράφεται η ανάληψη της δράσης από το σχολείο σας, τη στέλνετε στον/στην Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων ή στον/στην Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ενημερώσετε και το «Διάζωμα» (info@diazoma.gr)  για το θέατρο, το ωδείο ή το στάδιο που θα υιοθετήσετε, ώστε να σας παρέχουμε τη βοήθειά μας, όπου είναι δυνατό.

Από την ιστοσελίδα του Διαζώματος μπορείτε να αντλήσετε πλούσιο υποστηρικτικό υλικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ενότητες: «Τα Θέατρα», «Οι Διαδρομές», «eΒιβλιοθήκη», «Υιοθέτησε ένα αρχαίο θέατρο», «Πρόοδος εργασιών», «Εκπαιδευτικά». Στην ενότητα «Εκπαιδευτικά» μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση τις σχολικές χρονιές 2014-2015, 2015-2016 και 2016-2017 και να εμπνευστείτε. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως μέσα στο 2017 θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα «Generation D. Education Programs and Activities», αποκλειστικά για τις εκπαιδευτικές δράσεις.  Πλούσιο υλικό προσφέρει και ο εκπαιδευτικός φάκελος του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, όπου μπορείτε να τον αναζητήσετε και έχει αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού: www.ancienttheater.culture.gr καθώς και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του Διαζώματος www.diazoma.gr.

Στον κατάλογο από τον οποίο επιλέγετε το αρχαίο θέατρο για να υλοποιήσετε τη δράση μπορείτε να ενημερωθείτε και για την Εφορεία  Αρχαιοτήτων στην περιοχή ευθύνης της οποίας ανήκει το αρχαίο θέατρο. Μπορείτε να καλείτε στον αριθμό τηλεφώνου ή να στείλετε μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα οποία δίνονται, προκειμένου να σας δοθούν η άδεια επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο και η άδεια ανάρτησης φωτογραφιών ή βιντεοσκόπησης. Στην αίτησή σας για τις άδειες, είναι σημαντικό να αναφέρετε αναλυτικά αυτά που σκοπεύετε να παρουσιάσετε με τους μαθητές σας προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την υλοποίηση της δράσης και την περαιτέρω προβολή της.

Η εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» δεν αποτελεί πολιτιστικό πρόγραμμα, ωστόσο μπορεί να ενταχθεί σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ή περιβαλλοντικό ή πρόγραμμα Αγωγής Υγείας καθώς προσφέρει την ευκαιρία, το θέμα του προγράμματος που έχετε αναλάβει να το παρουσιάσετε σε έναν χώρο θέασης και ακρόασης στον οποίο θα σας ξεναγήσουν οι μαθητές που παίρνουν μέρος στη δράση.

Ενδεικτικές προτάσεις για τη δράση

Εκτός από την ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο ή στο αρχαίο ωδείο ή στο αρχαίο στάδιο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό τους χώρο που θα ετοιμάσουν οι μαθητές της ομάδας, η οποία υλοποιεί τη δράση, για τους συμμαθητές τους, μπορούν να γίνουν και κάποια από τα παρακάτω:

  • Σχεδιασμός εντύπου με το περιεχόμενο της ξενάγησης στην ελληνική γλώσσα και, γιατί όχι, στην αγγλική, στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα
  • Δημιουργία παρουσίασης με λογισμικό power point ή βίντεο ή ντοκιμαντέρ για τον χώρο θέασης και ακρόασης που έχει επιλεγεί, στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνική με αγγλικούς υπότιτλους ή στην αγγλική, στη γαλλική ή στη γερμανική γλώσσα ή στη νοηματική γλώσσα
  • Επιτέλεση δρωμένων παρόμοιων με αυτά του παρελθόντος, θεατρικών, μουσικών και αθλητικών ανάλογα με το είδος του χώρου θέασης και ακρόασης (αρχαίο θέατρο, αρχαίο ωδείο, αρχαίο στάδιο)
  • Ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο, ωδείο ή στάδιο από την ομάδα των μαθητών και σε μαθητές άλλου σχολείου. Ενδιαφέρον έχει η συνεργασία σχολείων με σχολεία Ειδικής Αγωγής, με πολυπολιτισμικά σχολεία, με σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
  • Συμπράξεις σχολείων, εντός και εκτός Ελλάδας, αλληλογνωριμία μαθητών, επισκέψεις και ξεναγήσεις είτε δια ζώσης είτε εικονικές, δράσεις μουσικές, θεατρικές, αθλητικές μέσα σε αρχαία θέατρα, ωδεία ή στάδια μια συμβολική ημέρα όπως είναι η 18η Απριλίου που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και τοποθεσιών-ICOMOS ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων, χάραξη πολιτιστικών περιπάτων-εμπειριών επί τη βάσει ιστορικών γεγονότων, προσώπων μυθικών ή ιστορικών, αξιών που θα αποτελέσουν προτάσεις όχι μόνο για σχολεία αλλά για όλο τον κόσμο που επιθυμεί να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία
  • Συνάντηση του σχολείου που υλοποιεί τη δράση με την τοπική κοινωνία, μετάγγιση του βιώματος και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με την ξενάγηση που θα κάνουν οι μαθητές της ομάδας η οποία μπορεί να διανθιστεί με ομιλία από κάποιον διακεκριμένο καλεσμένο σε κατηγορίες όπως είναι η τέχνη, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο εθελοντισμός, με μουσική παράσταση από κάποιον καλλιτέχνη ή καλλιτεχνική ομάδα, με παρουσίαση δράσεων εθελοντισμού/κοινωνικής προσφοράς του σχολείου ή άλλων κοινωνικών ομάδων, με παρουσίαση ιδεών των μαθητών για την τουριστική προώθηση της περιοχής τους
  • Συνεργασίες εκπαιδευτικών και αρχαιολόγων που θα σχεδιάσουν από κοινού εκδηλώσεις επιλέγοντας μια θεματική από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης ή της τεχνολογίας
  • Δημιουργία blog στο οποίο οι μαθητές θα αναρτούν τις δράσεις τους αναφορικά με τον χώρο θέασης και ακρόασης που έχουν υιοθετήσει
  • Δημιουργία αφίσας, ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού μηνύματος, άρθρου στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο για τη μετάδοση μηνύματος σχετικού με την ανάγκη να αγκαλιάσει η μαθητική κοινότητα ή η τοπική κοινωνία το αρχαίο θέατρο

 

Εάν το σχολείο σας και οι μαθητές σας επιθυμούν να συμβάλλουν με ένα μικρό, συμβολικό ποσό στον κουμπαρά που έχει ανοιχτεί για το συγκεκριμένο θέατρο (βλ. στην ιστοσελίδα του «Διαζώματος» στην ενότητα «Υιοθέτησε ένα αρχαίο θέατρο», «Οι κουμπαράδες έως σήμερα»), προκειμένου να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί, μπορείτε να το κάνετε ενημερώνοντας τον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο (τηλ. επικ. 210-8254256 ή στο [email protected]). Αμέσως μετά την κατάθεση του ποσού, μπορείτε να δείτε στην παραπάνω ενότητα, πατώντας πάνω στο όνομα του αρχαίου θεάτρου που έχετε υιοθετήσει, το όνομα του σχολείου σας και το ύψος της κατάθεσης (καταθέσεις έχουν γίνει από σχολεία για τα αρχαία θέατρα Αβδήρων, Απτέρας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Αχαρνών, Γιτάνων, Γόρτυνας, Δελφών, Δημητριάδος, Διονύσου, Δωδώνης, Θορικού, Διονύσου Ικαρίας Αττικής, Καβιρείου Θήβας, Καλυδώνας, Κασσώπης, Λίνδου, Μακύνειας, Μεσσήνης, Μυτιλήνης, Ορχομενού Βοιωτίας, Σικυώνος, Στράτου, Τραχώνων Αλίμου, Φιλίππων, Φθιωτίδων Θηβών καθώς και για τα ωδεία, Επιδαύρου, αρχαίας Κορίνθου, Πατρών). Μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του Διαζώματος για την περιγραφή και τον προϋπολογισμό των έργων για το κάθε αρχαίο θέατρο, καθώς και για την κίνηση των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς (κουμπαράδες). Τα χρήματα των κουμπαράδων τα διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαζώματος.

Ωστόσο και μόνον η ενασχόληση των μαθητών σας με τον χώρο θέασης και ακρόασης, με το ότι τον γνώρισαν, με τις δράσεις που σχεδίασαν σε αυτόν κ.λ.π. αρκεί για να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο η υιοθεσία.

Μετά το πέρας της δράσης σας, εάν επιθυμείτε να αναρτηθούν οι δημιουργίες σας στην πλατφόρμα για τα Εκπαιδευτικά που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Διαζώματος, δεν έχετε παρά να τις αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή στην [email protected]. Στη συνέχεια, από το Διάζωμα θα φροντίσουμε να λάβετε, ηλεκτρονικά, έπαινο για τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση και ταχυδρομικά, έπαινο για το σχολείο σας και βεβαιώσεις για εσάς.

Σας ευχαριστώ

Μαίρη Μπελογιάννη,

Φιλόλογος, Δρ. αρχαιολόγος, Υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος

Ηλεκτρονική διεύθυνση: margofiv@otenet.gr

Τηλ. επικ. 210-6518409, 6945-851474