Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη του Διαζώματος στις Σέρρες

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και μέλος του Δ.Σ. του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Πέτρος Θέμελης πραγματοποίησε μια εξαιρετική ομιλία με θέμα: «Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων και Πολίτες», η οποία αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.Την επόμενη ημέρα ακολούθησε μια συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου των πολιτών της περιοχής με το «ΔΙΑΖΩΜΑ», στην οποία ο Πρόεδρος κος Σταύρος Μπένος παρουσίασε τις δραστηριότητες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».Στην εκδήλωση στις Σέρρες τον πρόεδρο κο Σταύρο Μπένο και τον καθηγητή κο Πέτρο Θέμελη συνόδευσαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος και Κλεοπάτρα Δίγκα.Αμέσως μετά την ομιλία επισκέφθηκαν το χώρο του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης συνοδευόμενοι από την έφορο και Κατερίνα Περιστέρη, τον υπεύθυνο Πολιτσμού της Νομαρχίας κ. Βασίλη Βαφειάδη και το ιδρυτικό μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Τάκη Χατζόπουλο.

Σχετικά δημοσιεύματα

Στ.Φωτιάδης: “Τα μνημεία μας συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του Ν.Σερρών”
Ελεύθερο Βήμα των Σερρών, 19 Μαρτίου 2010

Με αφορμή την επίσκεψη της διοίκησης του ”ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ” στις Σέρρες
Την σπουδαιότητα των διήμερων εκδηλώσεων για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων τονίζει ο Νομάρχης Σερρών. Ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του Νομού Σερρών θεωρεί ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης την πολιτιστική μας κληρονομιά. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτιάδης αναφερόμενος στη διοργάνωση των εκδηλώσεων με τον Αρχαιολόγο κ. Πέτρο Θέμελη και τον κ. Σταύρο Μπένο Πρόεδρο του “ Διαζώματος“ είπε τα εξής:
“Ο Νομός μας αποτελεί σταυροδρόμι, τόπο συνάντησης των διαφορετικών περιόδων και εκφράσεων του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο συνδυασμός αυτού του τεράστιου Αρχαιολογικού πλούτου με τη σύγχρονη παράδοση, που δημιουργήθηκε τόσο από τον ντόπιο πληθυσμό όσο και από τα διάφορα προσφυγικά ρεύματα που εγκαταστάθηκαν εδώ από τις αρχές του 20ου αιώνα, συνθέτουν την πολυπολιτισμική μας ταυτότητα και το μεγάλο πολιτιστικό μας απόθεμα.

Θεωρούμε τον πλούτο αυτό στοιχείο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Νομού μας και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανάδειξη και αξιολόγησή του.
Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και με τις δύο Εφορίες Αρχαιοτήτων, τόσο με την κ. Κατερίνα Περιστέρη όσο και την κ. Σταυρούλα Δαδάκη, ώστε να πετύχουμε το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Ήδη έχουμε συνηγορήσει στις προτάσεις τους για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ εντάσσοντάστες στο σχεδιασμό και στις προτάσεις μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θέλουμε να διευκολύνουμε το έργο των δύο Εφορειών μα κάθε τρόπο ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του
“Διαζώματος“, για την διάσωση των Αρχαίων Θεάτρων. Η αποκάλυψη
του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έρθει να προστεθεί στα πλούσια Αρχαιολογικά στοιχεία που συνθέτουν τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.
Είναι χαρά μας που φιλοξενούμε τον Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη , τον κ. Σταύρο Μπένο και τα μέλη του Δ.Σ του “Διαζώματος“ κ. Γιώργο Κουρουπό Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, κ. Χρήστο Λάζο Συγγραφέα και κ. Κλεοπάτρα Δίγκα Εικαστικό.
Καλώ τους Σερραίους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια για την ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης αλλά και την ανάγκη ανάδειξης και άλλων Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων του Νομού Σερρών”.
Η εκδήλωση με θέμα “Διαχείριση Αρχαιολογικών χώρων και πολίτες’’ με ομιλητή τον κ. Πέτρο Θέμελη πραγματοποιείται σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, ενώ η συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου με το Διάζωμα και τον Σταύρο Μπένο γίνεται το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Ελπίδα Resort. Oι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τη ΝΕΠΟΣ με συνδιοργανωτές την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέσω των εκδηλώσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στα θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μνημεία των Σερρών.Μερικά από τα σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα που ενδιαφέρουν το Νομό Σερρών είναι η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου Αμφίπολης, η ενοποίηση των αρχείων και συλλογών των αρχαιολογικών ευρημάτων του Νομού, η επέκταση του αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης, η δημιουργία νέου αρχαιολογικού Μουσείου των Σερρών, η δημιουργία του Αρχαιολογικού περιβαλλοντικού πάρκου της Αμφίπολης, η επέκταση του ανασκαφικού έργου και η ανάδειξη και άλλων αρχαιολογικών χώρων όπως αυτών της Τερπνής, του Νέου Σκοπού, της Ζίχνης αλλά και η διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους και της Ακρόπολης των Σερρών, των Οθωμανικών Μνημείων κ.α.

Το Αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ενεργών πολιτών
Ελεύθερο Βήμα των Σερρών, 16 Μαρτίου 2010

Με πρωτοβουλία της Ν.Α. Σερρών
Στις Σέρρες η διοίκηση της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που φανερώνουν την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών στα θέματα Αρχαιολογίας του Νομού πραγματοποιούνται αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο στις Σέρρες , με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 Μαρτίου , στις 8:30 το βράδυ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιασθεί από τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη το θέμα: «Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων και Πολίτες».
Την Εκδήλωση οργανώνει η ΝΕΠΟΣ και ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.
Θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος και τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κουρουπός, κ. Χρήστος Λάζος και η κ. Κλεοπάτρα Δίγκα.

Για την επόμενη ημέρα Σάββατο 20 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και η ΝΕΠΟΣ προσκαλούν τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το θέμα της Διάσωσης Ανασκαφής και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης να συμμετέχουν στη συνάντηση ενημέρωσης και Διαλόγου με τον κ. Σταύρο Μπένο και τα μέλη του Διαζώματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00π.μ. στο Ξενοδοχείο Ελπίδα Resort.Εκεί ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες της κίνησης και τις ενέργειες για την Διάσωση και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων.Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο χώρο του Θεάτρου της Αμφίπολης παρουσία του κ. Μπένου, του Νομάρχη Σερρών κ. Φωτιάδη, του Δημάρχου και Προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Βλάχου και του Δημάρχου Αμφίπολης κ. Πετρίδη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Νομάρχης τοποθετεί τα θέματα των Αρχαιολογικών Χώρων σε προτεραιότητα και υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και με τις αντίστοιχες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Μερικά από τα σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα που ενδιαφέρουν το Νομό Σερρών είναι η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου Αμφίπολης, η ενοποίηση των αρχείων και συλλογών των αρχαιολογικών ευρημάτων του Νομού, η επέκταση του αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης, η δημιουργία νέου αρχαιολογικού Μουσείου των Σερρών, η δημιουργία του Αρχαιολογικού περιβαλλοντικού πάρκου της Αμφίπολης, η επέκταση του ανασκαφικού έργου και η ανάδειξη και άλλων αρχαιολογικών χώρων όπως αυτών της Τερπνής, του Νέου Σκοπού, της Ζίχνης αλλά και η διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους και της Ακρόπολης των Σερρών, των Οθωμανικών Μνημείων κ.ά.