Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Σχετικά Θέατρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τετραήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ.κ. Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης αντίστοιχα, στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Τους συνόδευσαν επίσης στο ταξίδι τους οι κ.κ. Χρήστος Λάζος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Μπέτυ Χατζηνικολάου, Δημήτρης Καββαδίας και Νίκος Παππάς, μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

Η επίσκεψη ξεκίνησε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου από το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, όπου πραγματοποιούνται προκαταρκτικές και αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου (Εικ. 1-3).

  • Εικ. 1: Πανοραμική άποψη από το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφικές εργασίες.
  • Εικ. 2: Πανοραμική άποψη από το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφικές εργασίες.
  • Εικ. 3: Άποψη του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφικές εργασίες.

Στο μνημείο ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Αρχαίας Νικόπολης, κ. Κωνσταντίνο Ζάχο.

DT_354-04

Εικ. 4: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης.

 

Οι εργασίες χρηματοδοτούνται μέσω της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Με τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών αποκαλύφθηκε τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας του θεάτρου (Εικ. 5- 6).

  • Εικ. 5: Άποψη της ανασκαφικής τομής, με την οποία αποκαλύφθηκε τμήμα του δαπέδου της ορχήστρας του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης.
  • Εικ. 6: Άποψη των ανασκαφικών εργασιών του δαπέδου της ορχήστρας του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης (Εικ. 7), όπου είναι σε εξέλιξη η Β΄ φάση των εργασιών αποκατάστασης του κοίλου και οι εργασίες συντήρησης των στοών του (Εικ. 8 – 9). Η συνολική ανάδειξη του ωδείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ε.Σ.Π.Α., με χρηματοδότηση ύψους 2.410.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα γίνουν στερεώσεις και αποκαταστάσεις, τόσο στις τοιχοποιίες, όσο και στο μαρμαροθέτημα της ορχήστρας του ωδείου, ώστε να μπορεί με ασφάλεια το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό. (Εικ. 10)

  • Εικ. 7: Στιγμιότυπο στο ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης.
  • Εικ. 8: Λεπτομέρεια από τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο κοίλο του ρωμαϊκού ωδείου της Νικόπολης.
  • Εικ. 9: Λεπτομέρεια από τις εργασίες που πραγματοποιούνται στις στοές του ρωμαϊκού ωδείου της Νικόπολης.
  • Εικ. 10: Συνολική άποψη του ρωμαϊκού ωδείου της Νικόπολης.

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης (Εικ. 11 – 14). Στο μνημείο τους περίμενε η προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Μερκούρη Χριστίνα, καθώς και οι αρχαιολόγοι και εργατοτεχνίτες που εργάζονται στο μνημείο. Στο θέατρο αυτό ολοκληρώθηκε ο ανασκαφικός καθαρισμός. Σε ανασκαφική τομή που ανοίχθηκε στην ορχήστρα του θεάτρου αποκαλύφθηκε το στρώμα καταστροφής του μνημείου. Το στρώμα καταστροφής είναι ένα στρώμα εδάφους που μπορεί να αποκαλυφθεί κατά την ανασκαφή ενός μνημείου και έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ή εν γένει καταστροφών. Η μελέτη των ευρημάτων, κυρίως της κεραμικής, που περιέχονται σε ένα τέτοιο στρώμα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη χρονολόγηση της χρήσης του μνημείου αλλά και της καταστροφής και εγκατάλειψής του.

  • Εικ. 11: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης.
  • Εικ. 12: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης.
  • Eικ. 13: Αφού όλοι αγοράσαμε μπότες, επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο.
  • Εικ. 14: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες στο μεγάλο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης (Εικ. 15 – 16) ξεκίνησαν από τον περασμένο Νοέμβριο με την ένταξη του έργου «Ανάδειξη συνοικίας θεάτρου αρχαίας Κασσώπης» στο Ε.Σ.Π.Α., με συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών καθαρισμών μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης του μνημείου.

  • Εικ. 15: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.
  • Εικ. 16: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανάδειξης των αρχαίων θεατρικών χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης.(Εικ. 17) Ο Αντιπεριφερειάρχης, κος Στράτος Ιωάννου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αγάπη του για τα μνημεία ξεκίνησε από τον κ. Ζάχο και συνεχίζεται από τον κ. Μπένο, κάνοντας λόγο παράλληλα για τη σημαντική δουλειά που γίνεται μέσω του Σωματείου «Διάζωμα» και η οποία σε συνδυασμό με την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

DT_354-17

Εικ. 17: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την Περιφέρεια Ηπείρου μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Την παρουσίαση της πρότασης έκανε η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση. Επίσης συγκροτήθηκε τετραμελής επιτροπή, με δύο μέλη της Περιφέρειας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» που θα επεξεργαστεί την πρόταση μέχρι την πλήρη εφαρμογή της.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας (Εικ. 18 -19), όπου είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και η πραγματοποίηση των απαιτούμενων μικρής κλίμακας στερεωτικών επεμβάσεων. Στο μνημείο τους περίμενε η προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Μερκούρη Χριστίνα και η αρχαιολόγος, Ανθή Αγγέλη και εργατοτεχνίτες που εργάζονται στο μνημείο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών αποκαλύφθηκε κεραμικός κλίβανος της βυζαντινής περιόδου (Εικ. 20-21), ο οποίος δημιουργήθηκε πολύ κοντά στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου. Δίπλα από το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε και το αποχετευτικό δίκτυο της αρχαίας πόλης. (Εικ. 22).

  • Εικ. 18: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας.
  • Εικ. 19: Συνολική άποψη του μικρού θεάτρου της Αμβρακίας.
  • Εικ. 20: Ο βυζαντινός κεραμικός κλίβανος που έχει αποκαλυφθεί στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας.
  • Εικ. 21: Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, κοντά στο κοίλο του οποίου διακρίνεται και ο βυζαντινός κεραμικός κλίβανος που έχει αποκαλυφθεί.
  • Εικ. 22: Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας και το αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας πόλης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών το θέατρο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με χρηματοδότηση ύψους 2.000.000,00 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών ωρίμασαν οι συνθήκες για την ανάθεση της μελέτης ανάδειξης του μνημείου, η οποία θα περιέχει, επίσης, επεμβάσεις και στις όψεις των παρακείμενων κτιρίων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων η παρουσίαση της έκδοσης «Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», ο οποίος είναι μια συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Την έκδοση παρουσίασαν ο προϊστάμενος της ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α. και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, κος Κωνσταντίνος Σουέρεφ και ο κος Χρήστος Λάζος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και επιμελητής της έκδοσης. (Εικ. 23)

DT_354-23

Eικ. 23: Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της έκδοσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου με την επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης και των Γιτάνων.

Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης τους ξενάγησε ο κ. Γιώργος Σμύρης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Δωδώνης (Εικ. 24-25). Στο μνημείο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου πειραματικού σταδίου, που περιελάμβανε την αποκατάσταση των δύο ακραίων ανατολικά κερκίδων του πρώτου διαζώματος και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της τρίτης από ανατολικά κερκίδας με την αποκατάσταση του υποστρώματος  έδρασης των λίθων των εδράνων. Παράλληλα συντηρούνται τα απομακρυνθέντα δομικά στοιχεία (Εικ. 26) και ο υποκείμενος βράχος, ενώ συντάσσεται η μελέτη αποκατάστασης της τέταρτης και πέμπτης κερκίδας.

  • Εικ. 24: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης
  • Εικ. 25: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
  • Εικ. 26: Εικόνα από το συνεργείο συντηρητών που εργάζεται για την αποκατάσταση των εδωλίων του αρχαίου θεάτρου.

Στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων τους ξενάγησε η κα Καλλιόπη Πρέκα, υπεύθυνη αρχαιολόγος του μνημείου (Εικ. 27). Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται στο κατώτερο διάζωμα του κοίλου του θεάτρου (Εικ. 28). Αποκαλύφθηκαν πλήρως και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τρεις κεντρικές κερκίδες του κάτω κοίλου. Επίσης έχουν αποκαλυφθεί και τμήματα των ακραίων κερκίδων, οι οποίες δε σώζονται σε καλή κατάσταση (Εικ. 29). Εργασίες ανασκαφικές πραγματοποιούνται και στο σκηνικό οικοδόμημα του μνημείου. Θα ακολουθήσει τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα συμπεριλάβει τις απαραίτητες μελέτες (Α. γεωτεχνική μελέτη, Β. στατική μελέτη, Γ. Αποτυπώσεις διάσπαρτων μελών, Δ. Αρχιτεκτονική μελέτη), προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α.

  • Εικ. 27: Η κα Καλλιόπη Πρέκα ξεναγεί τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κο Πέτρο Θέμελη.
  • Εικ. 28: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων.
  • Εικ. 29: Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων.

Το ταξίδι στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου ήταν γεμάτο όμορφες εικόνες και ευχάριστες εκπλήξεις. Οι εργασίες σε όλα τα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα της Ηπείρου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας πως με τη σύμπραξη όλων μας, φορέων και απλών πολιτών,  μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα στην ανάδειξη των μνημείων της χώρας μας,

Τέλος ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Σταύρος Μπένος, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της επίσκεψης αυτής για την πολύ θερμή υποδοχή και φιλοξενία τους.