Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση στο Megaron Plus με θέμα: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ»

Σχετικά Θέατρα

 

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας, διοργάνωσαν μια διάλεξη με θέμα: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, διότι εκπροσωπώ μια περιφέρεια πλούσια σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά αποθέματα. Στη Θεσσαλία μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει σπουδαία μνημεία της φύσης, αλλά και μνημεία του πολιτισμού μας που καλύπτουν όλο το φάσμα της ιστορίας μας. Όταν προτάθηκε σε εμάς από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου, ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά. Διαθέσαμε, λοιπόν, μέσω προγραμματικής σύμβασης, που συνάψαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού το ποσό των 100.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών στο μνημείο και την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του. Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, σαν μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, προκειμένου να χαρούμε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της προσπάθειάς μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του μνημείου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξεκινάμε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, το «ΔΙΑΖΩΜΑ», το Υπουργείο Ανάπτυξης ως υποστηρικτή στη διαμόρφωση της «Εδαφικής Επένδυσης», τους Δήμους στους οποίους χωροθετούνται τα αρχαία θέατρα, τα Εμπορικά Επιμελητήρια, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τις Ενώσεις και Συνδέσμους Τουρισμού και κάθε άλλο φορέα, ένα καινοτόμο εγχείρημα. Το «Προϊόν» που στοχεύουμε να αποδοθεί, είναι ένα «πλήρες πακέτο» Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Θεσσαλίας και των περιβαλλόντων αυτών χώρων».

Την εκδήλωση άνοιξε τιμητικά ο κ. Μάκης Τσάμης, ιδρυτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ως εκπρόσωπος των πολιτών του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση των φορέων για την ανάδειξη του μνημείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν στο ευρύ κοινό το σπουδαίο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών. Η κα Βασιλική Σισμάνη – Αδρύμη, Δρ. αρχαιολόγος και πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, μας μύησε στη μαγεία της αποκάλυψης του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών και παρουσίασε τις προοπτικές της ανάδειξής του. Εν συνεχεία, ο κ. Ευστράτιος Παυλίδης, αρχιτέκτων-μηχανικός και μέλος της ομάδας που εκπόνησε τις απαιτούμενες μελέτες για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, ξεδίπλωσε στο κοινό τις πτυχές αποκατάστασης του θεάτρου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του μνημείου, οι οποίες μας έδωσαν μια μικρή εικόνα από τη μελλοντική μορφή που θα λάβει το μνημείο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ήταν μια πολυμετοχική εκδήλωση, όπως πολυμετοχική και συμμετοχική ήταν η προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου, με θεσμικό κόμβο την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του μνημείου. Γι’ αυτό το λόγο μετά το πέρας των δύο παρουσιάσεων δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους της. Μίλησαν οι κ.κ. Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη, πρόεδρος της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού, Χρήστος Καραζούπης, πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», Γιώργος Ταβέλλης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου και Σούλα Μπαρτζιώκα, πρόεδρος των Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων.

Σήμερα όλοι οι φορείς προετοιμάζουμε το έδαφος για το σχεδιασμό και την οργάνωση ενός προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας, στο οποίο θα ενταχθεί και η ολοκλήρωση της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών και η υλοποίηση των μελετών αποκατάστασής του.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τοποθέτησή τους η κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου και ο κ. Γεώργιος Ι. Σούρλας, τέως Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κατάγεται επίσης από την περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κα Kατερίνα Παπανάτσιου, Βουλευτής Μαγνησίας καθώς και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, τέως Βουλευτής Μαγνησίας, Κυριάκος Μήτρου και Πάνος Σκοτινιώτης, τέως Δήμαρχοι Βόλου.

Τις ομιλίες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ξανά στο Site “Blod” του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή του στην προσπάθειά μας.

Διαβάστε επίσης:

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό: Εικ. 1: Τρισδιάστατη απεικόνιση αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, Εικ. 2: o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Εικ. 3: Στιγμιότυπο απο την εκδήλωση, Εικ. 4: Τρισδιάστατη απεικόνιση αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, Εικ. 5: Τρισδιάστατη απεικόνιση αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Εκδήλωση στο Megaron Plus με θέμα: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ»