Γρήγορη μετάβαση

Άνοιξε ο κουμπαράς του αρχαίου θεάτρου Καρθαίας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης της γιορτής παραμυθιών στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου

Σχετικά Θέατρα

Στα πλαίσια της 8ης Γιορτής Παραμυθιών, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αρωγή του Δήμου Κέας, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 22 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας.
Στην εκδήλωση αυτή που έγινε σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» αφηγήθηκαν ιστορίες από τον τόπο τους ο ηθοποιός, Γιώργος Ευγενικός, o Amir Mirzai, αφηγητής από το Ιράν, ο Said Dibaj, μουσικός από το Ιράν, ο Peter Chand, αφηγητής από την Ινδία και η Βενιζελαία Σταυρούλα, ηθοποιός. Τη μετάφραση των ιστοριών των Amir Mirzai και Said Dibaj έκανε ο ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Νίκος Ορφανός.
Η σύζευξη των τριών μεγάλων πολιτισμών επιτεύχθηκε συμβολικά μέσω του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας και σφραγίστηκε από το επίσημο άνοιγμα του κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου με το ποσό των 500 ευρώ που παρέδωσε η ψυχή της γιορτής των παραμυθιών και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος», κος Γιώργος Ευγενικός στον πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κο Σταύρο Μπένο.
Στην Κέα κατά την αρχαιότητα αναπτύχθηκαν τέσσερις αρχαίες πόλεις – κράτη: η Ιουλίδα, η Καρθαία, η Κορρησία και η Ποιήεσσα. Στη ΝΑ ακτή του νησιού, στον όρμο Πόλες, εντοπίζονται τα εκτεταμένα λείψανα της Καρθαίας. Τα πρωιμότερα λείψανα στο χώρο ανάγονται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο. Ο πρώτος πυρήνας κατοίκησης της Καρθαίας διαμορφώθηκε στους γεωμετρικούς χώρους. Σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε, φθάνοντας σε περίοδο ακμής κατά τον 6ο αι. και 5ο αι. π.Χ. Εμφανίζεται ανεξάρτητη, περιβάλλεται από οχυρώσεις, οικοδομεί επιβλητικά δημόσια κτήρια και κόβει δικά της αργυρά νομίσματα.
Χαμηλά στη δυτική κλιτύ της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, που ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Έχει αποκαλυφθεί τμήμα μίας κερκίδας με δύο κλίμακες, απ’ όπου υπολογίζεται η χωρητικότητά του σε περίπου 2000 άτομα.
Οι εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου θα συνεχιστούν με χρήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Συντήρησης και Ανάδειξης αρχαίας Καρθαίας Κέας, πρόεδρος της οποίας είναι η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Εύα Μπουρνιά – Σημαντώνη.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» χαιρετίζει το άνοιγμα του κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου Καρθαίας, τα χρήματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για τις μελέτες αναστήλωσης του μνημείου, ύστερα από συνεννόηση με την κα Μπουρνιά.

  • Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Γιώργος Ευγενικός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος», Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και Νικόλαος Ορφανός, ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
  • Στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
  • Το τμήμα της κερκίδας και οι δύο κλίμακες που έχουν αποκαλυφθεί.