Γρήγορη μετάβαση

Το όραμα του καθηγητή κου Βασίλη Λαμπρινουδάκη για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Σχετικά Θέατρα

15 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» υλοποιεί βήμα – βήμα το όραμα του κου Βασίλη Λαμπρινουδάκη για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Το όραμά του εκφράσθηκε για πρώτη φορά στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 02 Απριλίου 2014 με τίτλο: «Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, γενικός γραμματέας του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Επιδαύρου, Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού, Ιωάννης Ζηρίνης, σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ευάγγελος Καζολιάς, πολιτικός – μηχανικός και υπεύθυνος έργων στην Επίδαυρο, Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και Μαρία Μίχα, δικηγόρος και επίτιμο μέλος του σωματείου.

Στόχος των διαβουλεύσεων ήταν η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και η συγκρότηση ενός φακέλου που θα περιγράφει το ίδιο το πρόγραμμα, τις επιμέρους φάσεις του, τους στόχους του, καθώς και τον προϋπολογισμό – κόστος του.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή επιδιώχθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση του προγράμματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση και διάθεση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ειδικής επιτροπής, η οποία θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Το τελευταίο διάστημα συντάχθηκε κείμενο από τους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Επιδαύρου και Τάκη Μαστραντώνη, πρόεδρο Δ.Σ. της Εταιρείας «ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε.» (Ανώνυμος Εταιρεία Συμβούλων Διοίκησης, Ανάπτυξης και Τεχνολογίας), με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» και υπότιτλο: «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Στο κείμενο αυτό μεταξύ άλλων περιγράφονται όλες οι μελέτες που πρέπει να παραχθούν. Το κόστος της ανάθεσής τους ανέρχεται στις 200.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών αυτών, θα καταβληθεί προσπάθεια για ένταξη της υλοποίησής τους στο νέο Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2014-2020.

Αμέσως μετά το κείμενο αυτό, καθώς και συνοδευτική επιστολή του κου Σταύρου Μπένου, υποβλήθηκαν στο Ίδρυμα Λεβέντη ως πρόταση χορηγίας. Πιο συγκεκριμένα υποβλήθηκε αίτημα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λεβέντη με το ποσόν των 100.000,00 ευρώ του προγράμματος ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Η πρόταση θα εξεταστεί στο ετήσιο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Ιδρύματος Λεβέντη που θα συνεδριάσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2014 και από το οποίο θα προκύψουν οι αποφάσεις για το έτος 2015. Με τη χορηγία του Ιδρύματος (εφ’ όσον αυτή εγκριθεί) θα ανατεθεί μέρος των απαιτούμενων μελετών, ενώ τις υπόλοιπες μελέτες (κόστους 100.000 ευρώ) θα αναθέσει το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε «κουμπαρά» – τραπεζικό ηλεκτρονικό λογαριασμό που θα ανοιχθεί αποκλειστικά γι’ αυτό το πρόγραμμα.

DTM_1116_01

 

Διαβάστε παρακάτω:

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου