Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση – επίσκεψη μαθητών από όλο τον κόσμο στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας στο πλαίσιο των «Θερινών Σχολείων για Έλληνες και ξένους μαθητές του 2013»

Σχετικά Θέατρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση συνεργάζεται με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και για πρώτη φορά υποδέχεται στην Αθήνα, για τρία χρόνια, εκατόν ενενήντα μαθητές από την Ελλάδα, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ασία προκειμένου να συμμετάσχουν στα θερινά σχολεία.

Τα πρώτα θερινά σχολεία του 2012 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ο αντίκτυπος έγινε αισθητός με πολλαπλούς τρόπους. Το έργο αυτό συνεχίζεται και τον Ιούλιο του 2013 φιλοξενώντας εβδομήντα μαθητές και τους καθηγητές τους από το Γενικό Λύκειο Ροδολίβους από τις Σέρρες,  το Institut du Sacré-Coeur από τη Μονς του Βελγίου, το Frederick Douglass Academy από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., το Stedelijk Gymnasium Leiden από το Λέιντεν της Ολλανδίας και το National High School for Ancient Languages and Cultures “St. Constantine Cyril the Philosopher” από τη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της εξάπλωσης της δράσης του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και της διοργάνωσης εκεί μιας έκθεσης με το γενικό τίτλο «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο» το σωματείο μας εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των φετινών «Θερινών Σχολείων για Έλληνες και ξένους μαθητές».

Στο πλαίσιο των «Θερινών Σχολείων για Έλληνες και ξένους μαθητές του 2013» διοργανώθηκε μια εκδήλωση – επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, την οποία υλοποίησαν από κοινού το Ίδρυμα  Ωνάση, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας επιλέχθηκε ύστερα από πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και μετά την ευγενική παραχώρησή του από το Δήμο.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013, μετά την επίσκεψή τους στο αρχαίο θέατρο και την εκεί ξενάγησή τους, οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν αποσπάσματα από θεατρικά έργα, αποδεχόμενοι με ενθουσιασμό τη μοναδική για αυτούς ευκαιρία να παρουσιάσουν την δική τους παράσταση στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού.

Οι μαθητές των Σερρών παρουσίασαν αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (διάρκειας 30 λεπτών περίπου), οι μαθητές από την Frederick Douglass Academy από τη Νέα Υόρκη αποσπάσματα από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (διάρκειας 50 λεπτών) και τέλος οι μαθητές από το Βέλγιο ένα μονόλογο από την παράσταση “O’ame et de pierres”, σχετική με την προσωπικότητα της πολιούχου της πόλης Mons.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση ανέφερε σχετικά: «Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα βιώσαμε τρία διαφορετικά δρώμενα από τρία σχολεία, τα οποία ταξίδεψαν μέχρι εδώ από τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου, για να φωνάξουν το μήνυμα της οικουμενικότητας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, από το χώρο όπου αυτό αρχικά βιώθηκε».

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Δείτε και τα σχετικά δελτία τύπου:

http://orchomenos-press.blogspot.gr/2013/07/14-o.html

http://www.onassis.gr/news-announcements-details.php?id=144

http://orchomenos-press.blogspot.gr/2013/07/frederick-douglass-academy.html

http://orchomenos-press.blogspot.gr/

http://orchomenos-press.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9727.html

http://www.orchomenos.gr/gr/pr08072013.html