Γρήγορη μετάβαση

Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο

Ψάλτη Αθανασία
3 Δεκεμβρίου 2014
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

dtm_970_01

Logo_Blod.gr
Παρακολουθήστε το video και εδώ.

Σύνοψη
Οι Δελφοί, ο «ομφαλός της Γης», ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, προσδιορίστηκε από τον Δία όταν έστειλε δύο αετούς από τις άκρες του σύμπαντος που συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο, αποτελούν το θέμα της διάλεξης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Αlexandre Farnoux [Αλεξάντρ Φαρνού] και η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη. Παρουσίασαν αντιστοίχως τις ομιλίες «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» και «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», στο πλαίσιο του Megaron Plus.

H Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, μέσα από την ομιλία της με τίτλο «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο», επιχείρησε –όπως σημειώνει η ίδια στο επεξηγηματικό κείμενο για τη διάλεξή της– να συλλέξει, μέσα από ένα ταξίδι στην αίγλη και στη λήθη, στον μύθο και στην ιστορία, τις διάσπαρτες ιστορικές «ψηφίδες ενός τόπου επιφανούς, μιας σπουδαίας και υπέροχης Ελλάδας, που διασώθηκε χάρη στην έρευνα και στους αγώνες της Αρχαιολογίας».

Ομιλητής

Ψάλτη Αθανασία
Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Η Αθανασία Ψάλτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που έλαβε από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1993 και υπηρέτησε από το 1994 έως το 2010 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Εύβοιας. Το 2007, διετέλεσε Τμηματάρχης Μουσείων στην ίδια Εφορεία, ενώ από τον Μάρτιο του 2010 προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την τοπογραφία και τα αρχαία νεκροταφεία της Εύβοιας, καθώς και σχετικά με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας και των Δελφών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών ανακηρύχθηκε τιμώμενο μουσείο για το έτος 2013.