Γρήγορη μετάβαση

Αρχαιολογικά πάρκα

Το αρχαιολογικό πάρκο είναι ένα ακόμη ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού και περιλαμβάνει τη διεύρυνση και ανάδειξη ενός μνημειακού συνόλου με εύληπτο και συνάμα ευχάριστο τρόπο, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να μετατραπεί σε ένα πάρκο που εντάσσει τα μνημεία στο φυσικό τοπίο, όπου και δημιουργήθηκαν. Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου τα μνημεία συνδέονται με την τοπική οικονομία και τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Αρχαιολογικά πάρκα σε εξέλιξη
Προτεινόμενα αρχαιολογικά πάρκα

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου

Το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συνεργειών μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Επιδαύρου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Πολιτισμού & Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Εταιρικά του Μέλη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ).

Αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εργάστηκε πιλοτικά με όλους τους κοινωνικούς του εταίρους για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και πόλο της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». Το πάρκο συμπεριλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας: το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και την Παναγία της Σκριπούς, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο, που ανήκει στον μεταβατικό τύπο σταυροειδούς τρουλαίου ναού (9ος αι.). Το ΔΙΑΖΩΜΑ αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου έχει αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Όλες οι απαιτούμενες μελέτες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αρχαιολογικό πάρκο Μεσσήνης

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημειακά σύνολα της Μεσσηνίας που άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, τις υποστάσεις και τις διαστάσεις της είναι πρωτίστως μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες επισκέπτες-θεατές. Από το 1986 ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έχει αναλάβει τη διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης. Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα με ταχύτερους προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν φέρει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X). Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου που θα ανταποκρίνεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης, όπως το οραματίζεται ο καθηγητής, κ. Πέτρος Θέμελης. Όχημα για την οικοδόμηση του προγράμματος θα είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων στην Περιφέρεια χρηματοδοτικών εργαλείων: ΟΧΕ, ΒΑΑ, ΤΑΠΤΟΚ. Το αρχαιολογικό πάρκο της Μεσσήνης θα αποτελέσει πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ.

Αρχαιολογικό Πάρκο Ηρακλείου Κρήτης – μια περιήγηση στην ιστορία

Το Φεβρουάριο του 2017 εγκαινιάστηκε θεσμικά η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με θέμα την εφαρμογή ενός προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου. Το Μάρτιο του 2017 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», για την εφαρμογή ενός προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της παλιάς πόλης του Ηρακλείου που αποτελεί και το σιστορικό κέντρο της σύγχρονης πόλης. Σε συνέχεια του μνημονίου το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε: α) τη μελέτη Marketing στον κ. Δημήτρη Κούτουλα, β) τη «Μελέτη Αστικής Επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία συστάδας επιχειρήσεων (Cluster) στο Δήμο Ηρακλείου» στην Εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ. Επίσης, πραγματοποίησε με επιτυχία διεθνή δημιουργικό διαγωνισμό για τη νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Σύντομα το Σωματείο θα αναθέσει και τη μελέτη για το σχεδιασμό μιας πιλοτικής πολιτιστικής διαδρομής στο τμήμα «Ενετικού Λιμένα -Πολιτιστικού Κέντρου» στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια από τις πέντε διαδρομές του Δικτύου Διαδρομών της παλιάς πόλης Ηρακλείου, το οποίο έχει μελετήσει ο δήμος με τον τίτλο «Δημιουργία υποδομών για χάραξη διαδρομών ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη» και εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και του Τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου. Η διαδρομή προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής μνημεία: Rocca a mare - Κουλές, Άγιος Τίτος, Loggia - Λότζια, Βασιλική Αγίου Μάρκου, Άγιος Ματθαίος, Προμαχώμας Μαρτινέγκο, Άγιος Μηνάς, Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών, Κρήνη Μοροζίνι, Οδός 25ης Αυγούστου, Πλατεία 18 Άγγλων.